Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Fel tudná vázolni valaki a...

Fel tudná vázolni valaki a rejtvény megoldását?

Figyelt kérdés
A rejtvény a következő: "Egy ember 60 kilogrammot nyom, plusz a súlyának a felét." A végeredmény 120, de az istennek se értem, hogy a fenébe jön ki 120 a 90 helyett, amire mindenki első menetben gondolna. Le tudná ezt valaki érthetően vezetni? Csak mert ez baromira rébusznak tűnik nekem.

2018. jan. 18. 18:47
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

X = 60 + X/2

X/2 = 60

X = 120

2018. jan. 18. 18:55
 2/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm, pont erre gondoltam!

A rébusz egyébként egy kalandjáték-könyvben, a Halál Labirintusban van (egy öreg papó kérdezi meg, és ha rossz választ adsz, kővé változtat).

Zöld kéz!

2018. jan. 18. 19:05
 3/11 anonim ***** válasza:
Akkor az öreg papó biztosan egy nyugdíjas tanítóbácsi, mert kb. a harmadikosok oldanak meg ilyen feladatokat matek órán.
2018. jan. 18. 19:07
 4/11 A kérdező kommentje:
Na jó, de ne felejtsd el: az angolról lett magyarra fordítva! És sajnos a Fighting Fantasy könyvszéria híres volt arról, hogy a fordítója szarul ültetett át magyarra egy angol rébuszt, és a könyv végigvihetetlen lett (több ilyen is van)...szóval joggal gondolhattam, hogy itt valamit elkaristolt az illető.
2018. jan. 18. 19:21
 5/11 anonim ***** válasza:

Nem tudom, nem ismerem a könyvsorozatot.

Azt viszont tudom, hogy ezt én nem nevezném rejtvénynek, mert ez egy alsós matek feladat.

Ez nincs félrefordítva, csak szimplán gyenge.

2018. jan. 18. 19:48
 6/11 2*Sü ***** válasza:

Az ember súlyának a másik feléről tudjuk, hogy a másik fele. Ebből tudjuk, hogy a fennmaradó rész lesz az egyik fele, mert két félből jön ki egy egész. Erről az első feléről meg tudjuk, hogy az 60 kg. Tehát a súlyának a fele 60 kg, ergo a súlya ennek a duplája, 120 kg.

A 90 kg nem tudom hogyan jön ki. A fordítás milyensége sem tudom hogy kapcsolódik ide. De ez egy olyan feladat, amihez különösebb matematika tudás nem kell, csak józan paraszti ész. Egy jobb képességű írni nem tudó 5 éves is logikusan végig tudja gondolni, ha egy kicsit megerőlteti magát.

Oké, érteni vélem. A matematika oktatásnak köszönhetően elfelejtetted, hogy a matematika nem csak műveletek, képletek betanult alkalmazása, hanem értelme, valós, végiggondolható jelentése van.

2018. jan. 18. 21:33
 7/11 Wadmalac ***** válasza:

Na engem már az első sorban megakasztott, hogy a kg az tömeg. Nekiálltam fejben átkalkulálni N-ra.

:D

2018. jan. 19. 09:14
 8/11 2*Sü ***** válasza:
Mivel a Föld felszínén a gravitációs gyorsulás nagyjából állandónak tekinthető, így nem tudományos értelemben, a hétköznapi beszédben a súly a tömeg szinonimája szokott lenni. Pl. súlyfeleslegről, túlsúlyról és nem tömegfeleslegről, túltömegről beszélünk. Nincs ezzel különösebb gond, amíg nem a fizikában, vagy más tudományban kezdi el valaki keverni a két fogalmat, mert ott már jól meghatározott jelentéskülönbség van.
2018. jan. 19. 09:44
 9/11 anonim ***** válasza:
A másik dolog, hogy a 90 hogy jön ki? 60+45=105, és nem 90. Ezzel esetleg azt lehet belőni, hogy a keresett tömeg 90-nél kisebb.
2018. jan. 19. 14:15
 10/11 Wadmalac ***** válasza:

#8: Oké, csak ilyenkor az én agyam "szabvány" matekra, fizikára jár. Konkrétan pl. matematikai feladatként suliban már szerintem kötelező lenne mértékegység-helyesen fogalmazni, hiába nem fizika.

Persze ha csak valami szólásban terjedő fogas kérdés, akkor belefér a pakliba.

2018. jan. 19. 14:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!