Ha a világegyetem tágul, akkor miért vannak ugyanolyan távolságban a csillagok több száz évig az égbolton?
Mondjuk tényleg ami a válaszomat illeti, valóban nem lett kihangsúlyozva a legfontosabb része, ami az, hogy a világegyetem tágulását csak a galaxisok közötti ! tér tágulásaként értelmezik. Maguk a galaxisok viszont nem növekednek méretükben. A csillagok pedig amiket az éjszakai égbolton látunk, azok a galaxisunk csillagai, így azok maradnak ahogy vannak.
Talán érdekességként - a világegyetem tágulását szokták két féle módon is érteni. Egyik az előbbi, hogy csak a galaxisok közötti tér tágul, másik, hogy a tér tágul. Vizsgálat még kell hozzá, ez még majd kiderül...
jav
...szokták két féle módon is értelmezni a kutatók...
Igen, a galaxisok nem tágulnak. A galaxisok közötti tér tágul. Az Univerzum felfoghatatlanul nagy, milliárd galaxissal. És az azok közötti tér tágul. Amit az égen látsz, azok a mi galaxisunk csillagai (2-t 3-t kivéve, azok a Naprendszer bolygói, csak csillagnak látszódnak)
A tágulást leginkább a vörös eltolódásból tudják.
"Azt mondták fénysebességgel tágul! Akkor észre kellett volna venni valamit."
Leírtam. megismétlem.
A tágulás mindenhol arányos, vagyis minél messzebb van tőled valami, annál gyorsabban távolodik, minél közelebb, annál lassabban.
A "látóhatárunk" az univerzumban az a távolság, ahol a tágulás sebessége hozzánk képest túllépi a fénysebességet, ezért az ottani fény soha nem ér ide. De az tizenmilliárd fényév távolságra van.
Egy fényév távolságban a tágulás miatti távolodás csak ennek tizenmilliárdodnyi töredéke.
Plusz a gravitáció révén összetartott csillagcsoportok NEM távolodnak egymástól.
Egy pár milliárd fényévre lévő galaxis már észrevehetően távolodik, a fényspektrumából mérhetően, mert vörös felé tolódik a fénye, mint ahogy a melletted elhaladó autóba szóló zene távolodva mélyebbnek hallatszik. Doppler-effektus.
Wadmalac!
"az tizenmilliárd fényév távolságra van."
48 milliárd fényév távolságra van.
"48 milliárd fényév távolságra van."
Az a gömb átmérője, nem?
Akkor a fele, 24 milliárd.
Úgy lehet ezt megérteni, hogy a teret egy gumilapként kézeled el, amit elkezdenek nyújtani minden irányban.
A szélein legyen mondjuk egy méter per perc a sebessége a nyúlásnak, a közepén meg semmi, illetve a közepétől kicsit arrébb egy milliméter per perc.
A galaxisokban is tágul a tér, csak annyira kicsit, hogy nem mérhető.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!