Meddig létezik még a fajunk? Elképzelhető, hogy akár százezer év múlva is élnek még emberek valamilyen formában? Ha nem is a Földön, esetleg máshol?
1: Sokáig. Hogy a kultúránk meddig, az jó kérdés.
2: Lehet.
Elég alkalmazkodóképes faj vagyunk. Hacsak nem történik valami globális apokalipszis, ami a bolygófelszín egészén letarolja az életet, szinte biztosan lesznek még emberek ilyen távlatban.
Hogy a mai technológiából, civilizációból, kultúrából mi marad fenn, az már egy egész más kérdés.
Emberek kb 1,5 millió éve élnek a földön, így elképzelhető hogy még 0,1 millió évig létezzünk. De az is lehet hogy már holnap kihalunk.
Összehasonlításul a dinoszauruszok több 100 millió évig éltek a Földön.
Elképzelhető, de ahhoz össze kell kapni magunkat!
Mindenek előtt meg kellene tanulnunk életben maradni az űrben Földi segítség nélkül. Ehhez először Földi mesestéges önfenntartó bioszférával ellátott létesítményeket kell kifejleszteni, ami nem 98%-ban önfenntartók hanem 100%-ban:
Na akkor jöhet az, hogy ezeket a létesítményeket megépítjük Föld körüli pályán és a Holdon is.
Ha ez is sikerült, akkor elkezdhetjük benépesíteni ilyen űrállomásokkal a Naprendszer viszonylag nyugisabbnak mondható környékeit.
Ha ez is megvan, akkor nekiállhatunk megóvni a Földi bioszférát is, hiszen azért az is elég sok embert tudna etetni. Maghát mégiscsak az otthonunk. Megértem ha sokan meg akarják majd óvni...
Utána meg neki kell vágni a csillagközi térnek a jó kis űrbázisainkkal. Ugye milyen ismerős? mintha már csináltunk volna ilyet?! Igen: Amerika felfedezése ugyebár...
Itt már szinte tökéletes védelemben élnénk. De még mindig megfingathatna minket egy erre csámborgó nagyobbacska fekete lyuk vagy egy gamma kitörés. Jó pár Csillagrendszert be kéne népesíteni lehetőleg minél távolabb egymástól.
Az egész galaxis benépesítése már úgymond csak játék lesz. Hiszen elpusztulni már nemigen fogunk tudni. Tekintve, hogy a galaxisban több helyen is elszigetelten fenn tudjuk tartani az életet.
És akkor beköszönt a Csillagok háborúja világa.
A kövi szintek már csak a terjeszkedésünkről fog szólni és az univerzum megóvásáról. De itt már nem tudok tényekre alapozott állításokat tenni...
Ha bárhol is megbicsaklik ez a folyamat, akkor természetesen kipusztulhatunk. Ez a forgatóköve a Földi (vagy legalábbis az emberi) életnek. Reménykedjünk, hogy minden a tervek szerint fog zajlani és képesek leszünk végleg "megbetegíteni" az Univerzumot magunkkal... :D
Tulajdonképpen bárhogy csűrjük-csavarjuk, a futurológia (jövőkutatás :D) sci-fi műfaj. Annál inkább az, minél messzebb próbálunk "előretekinteni". Szinte bármi előfordulhat. Persze bizonyos keretek között...
Na jó, lehet, hogy túlzok amikor "lescifizem" a futurológiát. (Óh szent túdomány... :DDD)
"... Azóta kialakult az a módszertan és metodika, amely a jövőkutatást önálló társadalomtudományi diszciplínaként határozza meg. Hazánkban az 1970-es évek óta a Magyar Tudományos Akadémia is elismeri tudományként."
Ebből:
De - szerintem - nem követünk el nagy hibát, ha a sci-fi-ből veszünk példákat. Persze magunk is konstruálhatunk ilyen - "mi lesz a jövőben, ha..." - forgatókönyveket. Tesszük is. :)
Amúgy meg igencsak jó válaszokat kaptál az előttem kommentálóktól. :)
Szerintem sokáig fennmarad az "értelem". Még ha nem is ez a faj (ember) lesz a hordozója. De nem ez volt a kérdés, tudom... :D (Azután meg: mit is nevezhetünk "ember"-nek? A jövőbeli "értelemhordozókra" gondolok.)
dellfil
Nem
Lassan befejeződik egy előkészület ami kiirtja az emberiség jó 70% a többit meg megteszi a környezet
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!