Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Ugye, hogy a koccintós semmive...

Ugye, hogy a koccintós semmivel sem károsabb, mint a kóla?

Figyelt kérdés

Lehetőleg normális, szakmabeli emberek válaszát várom. Nem fogyasztok ilyesmiket, csak a kémiai és biológiai dolgokon vitatkoztunk össze egy kollégámmal.


Ő a szokásos előítéletes proli álláspontot képviseli, én pedig tudományosan próbálom megközelíteni.


Vagyis értelemszerűen ihatatlan moslék és fel van nyomva adalékanyagokkal, viszont


1. az alkoholtartalmat LESZÁMÍTVA semmivel sem károsabb, mint a szintén adalékanyagokkal bővített cukros trutymós üdítő, amit kólának hívunk.


2. alkoholtartalom a minőségi, soktízezres piákban is van.


3. az alkoholhoz köthető pozitív egészségügyi hatás mind ferdítés. Az alkohol ÖNMAGÁBAN mértèkkel is káros, a többi (rezveratrol a borban, vagy a sörben lévő komló, maláta) pedig más élelmiszerekben és alkoholmentes cuccokban is megtalálhatók.


A gazdagok pedig számos összetett oknak köszönhetően nem épülnek le mint egy csöves és nem azért, mert márkásabb piát isznak (már ha isznak).



2020. jan. 17. 22:31
1 2
 11/12 Bubuka508 ***** válasza:
Proli álláspont? Éppen a prolik fogyasztják a koccintósat, még ha nem is meggyőződésből, de drágább italra egyszerűen nem telik nekik. A kérdésedre válaszolva: relatíve kb. ugyanaz mindkettőnek a hatása: egyik sem egészséges. Elsősorban nem az alkoholtartalommal van itt a gond, hanem az egyéb anyagokkal, amik az alkohollal együtt esetleg nemkívánatos hatásokat okozhatnak a szervezetben. Maga az alkohol kis mennyiségben nem káros, ha valaki tudja, hol a határ és egészséges a szervezete. Viszont a minőségi italok adaléktartalma meg a tisztasága (káros anyagoktól való mentessége) nem hasonlítható össze a proliknak való kutyulékok tartalmával. A kóla pedig így is, úgy is káros, a cukor- és festéktartalma miatt is, meg nyomokban kokaint is tartalmaz. Meg még ki tudja mit.
2020. jan. 19. 16:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/12 Wadmalac ***** válasza:

A bolti "koccintós" azért átment némi minőségellenőrzésen, ami nem arról szólt, finom-e, hanem hogy az etil-alkoholon kívül van-e benne más méreg (mert bizony tekinthetjük annak az alkoholt), például engedélyezett határérték feletti metiltartalom, túl sok kén stb.

Ami igazán hiányzik belőle, azzal van a baj: a szőlő.

Aminek legalább lenne némi szervezet számára értékes tartalma az alkohol romboló hatása mellé.


Ház ez spec jórészt hiányzik.


Én nem rangsorolnám a kólával, akkor lenne összevethető, ha nem lenne benne alkohol. Abban az esetben a kóla lenne a rosszabb, az indokolatlanul magas cukor- és savtartalma miatt.


Szerintem mesterséges aromák és színezékek terén eléggé pariban vannak, illetve a koccintósban jelen lévő íz és színanyagok ugyanannyira nem kellenek a szervezetnek, mint a kóláé.


A kóla cukormentes verziója sem éppen az egészség itala, nagy mennyiségben és hosszú távon az édesítőszereknek is megvan a káros hatásuk, de ne feledjük, a normál kóla cukortartalma minimum annyit árt.

2020. jan. 20. 14:49
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!