Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Tudtok olyan leképezést, ami...

Tudtok olyan leképezést, ami NxN->N és nem szürjektív?

Figyelt kérdés

2019. nov. 28. 07:56
 1/10 anonim ***** válasza:

Itt van egy:

F(a, b) = a+b+10

A lekepezes nem szurjektiv mert a 10-nel kisebb természetes számok nem állnak elő képként.

2019. nov. 28. 08:32
 2/10 dq ***** válasza:
100%
Konstans 1.
2019. nov. 28. 08:39
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

Nem rosszból, de biztos hogy teljesen érted mit jelent az, hogy szürjektív leképzés?

Csak mert a fogalom megértése után szerintem relatíve könnyű ilyet generálni.

2019. nov. 28. 09:31
 4/10 A kérdező kommentje:
próbálom megérteni, ezért kérdeztem. :D
2019. nov. 28. 11:33
 5/10 anonim ***** válasza:

Wikipédiás cikk megvan?

A jobb érthetőség kedvéért; akkor szürjektív, hogy ha megfordítod a hozzárendelést (veszed az inverzet) a krumplis rajzon, akkor mindenkiből indul ki nyíl. Ha nem így van, akkor az eredeti nem volt szürjektív.

Az elsőnek adott példából is látszik, hogy minden (a;b)->n hozzárendelés értelmes, de van olyan n, hogy (a;b)<-n nem lesz nyerő, így az eredeti hozzárendelés nem lehetett szürjektív.

2019. nov. 28. 17:21
 6/10 anonim ***** válasza:

Szerintem tulbonyolitod.

Az értékkészlet minden értékét felveszi legalább egyszer. Ennyi.

(A te értelmezésed már csak azért sem jó, mert a nem injektiv, ám szürjektiv leképzéseknek nincs is inverze. Hisz az inverz létezés szükséges és elégséges feltétele az, hogy a függvény bijekcio legyen. Megj. bizonyos esetekben bijekciot készítenek a függvényböl az értelmezési tartomány csonkitásával. Pl sin fél periódusa, vagy x^2 függvény a pozitív számokon értelmezve.)

2019. nov. 28. 20:55
 7/10 anonim ***** válasza:
50%

Dehogynem jó.... Az inverz minden esetben az, hogy felcseréljük az értelmezési tartományt az értékkészlettel (illetve a őshalmazt a képhalmazzal). Hogy az így kapott hozzárendelés/leképezés nem egyértelmű, ennélfogva nem függvény (definíció szerint), az egy teljesen más történet.

És nem túlbonyolítás, hanem szemléltetés, amit csináltam.

2019. nov. 29. 14:32
 8/10 dq ***** válasza:
100%

Jól értem, most azon megy a vita, hogy az-e egyszerűbb hogy

> „mindenkibe megy nyíl”

vagy az hogy

> „ha megfordítjuk a nyilakat, akkor mindenkiből indul ki nyíl”

?

2019. nov. 29. 14:45
 9/10 anonim ***** válasza:
100%

:)

Meg azon, hogy a "megfordítod a hozzárendelést (veszed az inverzet)" kifejezést helyes e használni arra a jelenségre, hogy a "nyilakat fordítod meg" , egy olyan függvénynél, aminek ég, s ként nincs inverz függvénye, mert nem bijektiv.

2019. nov. 30. 09:10
 10/10 dq ***** válasza:

. . .

BTW azt hiszem, erre a cikkre és ábrára hivatkozott:

[link]

2019. nov. 30. 11:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!