Lehetséges volna a környezetvédelem érdekében úgy átszervezni a társadalmat, hogy ne a fogyasztás vezérelje?
Tény, hogy rengeteget termelünk és fogyasztunk, de az egész fejlett világbeli társadalmat ez vezérli. Ettől van munkahelyünk, amitől aztán élelem a szánkban.
Lehetséges volna ezt megváltoztatni? Hogyan?
Tényleg érdekel.
"Csakhogy ezzel az egész gazdaság borulna és munkanélküliek tömege keletkezne."
És piaci verseny nélkül nem lenne késztetés arra sem, hogy jó minőségű terméket kapjál.
Szépen lezüllesztené a színvonalat.
Nem működik.
Viszont az működik, hogy vannak kis vevőkörnek gyártott minőségibb, tartósabb használati termékek, hosszabb garanciával és természetesen jóval magasabb árral.
Bentley. Maybach. Rolex. Glashütte. Stb.
#18! Szerintem ezt engedd el! Vékony jégen táncol, aki különbségeket próbál keresni az állatok és az ember között. Minden cselekedetünkre van példa az állatvilágban bőven. A hód is pl.: Megváltoztatja a patak folyását, ezzel rengeteg állat környezetét tönkretéve. A csimpánzok érezve tökéletlenségüket jobbnál jobb dárdákat eszkábálnak, amikkel megvédik de akár meg is támadják a másik csimpánz csoportot.
És kérlek ne várd el az emberiségtől, hogy 7 milliárd fajtársát egy falkának kezelje. Több millió éven keresztül kis csoportokban éldegéltünk. Még homo Sapiensként is legalább 100 ezer évig. Teljesen természetes, hogy még mindig kis csoportokba tömörülünk: országok, cégek, focicsapatok, barátok, családok, stb. Ezeket érezzük inkább a saját "falkánknak" Nem az egész emberiséget. Szerintem ez teljesen normális...
"70-es-80-as években csináltak egy tesztet egy patkánypopulációval"
Ez érdekes erről még nem hallottam. Amúgy itt kérdéses a függőség is? Mert ebben az esetben azért más a kimenetel. Illetve "szűkös" időben, az ember is képes bármit megenni, lásd anno a különböző táborok.
Aláírom, hogy vannak állatok akik ártanak a földnek és egymásnak. A marhaállomány is jelentősen hozzátesz az üvegházhatáshoz. Viszont ha megnézed, és csoportokról beszélünk mint mondjuk egy farkasfalka, vagy egy boly, vagy csimpánzcsoport akkor ott sem egy kis csoport a csoporton belül semmizi ki a többit.
Én nem is beszéltem a teljesen (világ méretű) falka szerű megközelítésről, hanem az énközpontúságon van a hangsúly. De ha ilyen elemi szintre akarunk jutni akkor a föld legkisebb egysége a feleség és a gyerekek. Akkor innentől kezdve mindenki más dögöljön meg?
Az embereknél aki hatalomhoz jut, az elkezd raktározni és a többit elnyomva él jobban és nem csak szükség esetén, hanem általánosságban is igényeit merőben kielégítve sőt... és ezt nem csak arra értem, hogy az usa kihasználja mondjuk afrikát, hanem az usa választott vezetője a saját előnyeit kovácsolja a pozícióból (több pénz és nagyobb hatalom).
#21! Igen! Próbálunk itt jobbnál jobb gazdaságokat kitalálni, de ez egy önmagát fejlesztő rendszer már nagyon régóta. Ha megpróbálnánk megváltoztatni, akkor is visszaállna ebbe az állapotába, mert csak így működőképes. Ha lezüllesztenénk a mai olcsó termékek gyártását, akkor az újból kialakulna. Mert erre van a legnagyobb igény! Nem tehetünk arról, hogy erre vágyunk és arról sem tehetünk, hogy ezeket a vágyakat a szabad piac képes kielégíteni és ki is elégíti.
A tartós termékekre is megvan az igény, és meg is volt mindig, de az drága! És régen is drága volt. Ha minden ilyen minőségű lenne, akkor akarva akaratlanul is kialakulna egy olyan versenyszféra, ami olcsó de kevésbé tartós termékeket árul és természetesen ugyan úgy elterjedne, mint ahogy ma is...
Ilyenek vagyunk. El kell fogadnunk és ehhez mérten kell cselekednünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!