LED égő vásárlása? Hagyományos 100W-os Tungram helyett.
Akkor olyat veszek 12W-osat, forintosítva mennyit spórolnék? Az oké hogy 100/12 =8,333.. "ada" de ez pénzben kifejezve kb mennyi? Jelenleg 5400ft körüli a havi villanyszámla (nem egy nagy összeg de sok kicsi sokra megy főleg ha kicsit védjük a környezetet ezzel is), ebben a 2 hűtő ,1 mosógép napi szinten megy, pár villany égő hagyományosak ,jelenleg azokat szeretném lecserélni,egyéb fogyasztók. 2 van ami led egy E14-es kicsi wattos pontosan nem tudom meg ez a 8W-os E27.
Az összes fogyasztó amit felsoroltam kivéve a hagyományos égőket minimum A+-os de inkább ++,+++
A villanyszámla jelentős részét nem a világítás teszi ki. Kb. 11,5 óránként 1kW-ot takarítasz meg egy ilyen égővel, az átlagos használat mellett évi 100-150kWh.
Garanciára figyelj, dobozokat, blokkot őrizd meg feltétlenül! Nekem kellett már cseréltetni, ilyenkor újraindul a 2 év gari is.
A megtakarítás kiszámítása azért nehéz pontosan, mert
• egy bizonyos fogyasztásig kedvezményes a kWh egységár, az afölötti fogyasztási részre nem.
• Ezen kívül a különböző szolgáltatási területeken kismértékben eltérőek az egységárak.
Éves 1320 kWh fogyasztás-értékig van a kedvezményes ár, az e fölötti fogyasztásért már a rendes díjat kell fizetni.
A kedvezményes ár, ÁFÁ-val, kb. 35,3 Ft / kWh.
A teljes ár, ÁFÁ-val, kb. 37,75 Ft / kWh.
12 W fogyasztás 1 óra alatt → 0,012 kWh.
100 W fogyasztás 1 óra alatt → 0,1 kWh.
A megtakarítás óránként (0,1 – 0,012 =) 0,088 kWh.
A kedvezményes díjjal ez (0,088 * 35,3 ≈) 3,11 Ft megtakarítás, óránként.
A teljes díjjal ez (0,088 * 37,75 ≈) 3,32 Ft megtakarítás, óránként.
A valóságban a kettő közt van.
Évi 1320 KWh havi egyenletes átlagban (1320 : 12 =) 110 kWh.
Ha a háztartás havi fogyasztása, például, 330 kWh, akkor az egy óra 1/3-ad részében 3,11 Ft; 2/3-ad részében 3,32 Ft egy-egy lecserélt izzónál a megtakarítás, azaz, óránként 3,25 Ft.
Én tegnap a debreceni Metro áruházban tapasztaltam, hogy az összes Osram led égő le van akciózva.
Vettem is 2 db 1500 lumenes 12W-ot fogyasztó körtét 1700 Ft volt darabja. Kellemes meleg-fehér, 2700 Kelvines színhőmérséklete van. Kb a hagyományos 100-as égő fényerejével bír.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!