Hogy tűrésezzem be az alkatrészt?
Bronz persely. Volt róla egy rajzom, de az nem tetszett ezért újrarajzoltam. A csapágy külsejének egyntegelyűségét szertném biztosítani a faurthoz, hogyha beépítik a házba, akkor normálisan álljon a furat. Viszont nem akarom agyontűrni sem. A rajzon egy 22sima" 220 átmérőt vettem átmérőnek (esztergán ez a felgoási bázis) és ehhez képest tűréseztem a furatot. Ilyenkor a bázisméretet abszolút pontosnak szokás tekinteni? Vagy fordítva tűrésezzem? A furat legyen a bázis, és a külső átmérő legyen egytengelyű vele? Csak ez meg a tenchnológiai sorrendnek mond ellent. Ötlet?
"Ilyenkor a bázisméretet abszolút pontosnak szokás tekinteni?"
Ezt mégis hogyan érted? Hogy lehetne valami abszolút pontos? Természetesen a bázis is valamilyen (előírt, általános) tűréssel készül el.
technológiai sorrend alatt azt értem, ahogy a gépműhelyek 90%-ban megcsinálnák az alkatrész. Kívülről A,B oldalon, majd furat nagyolás+simítás. Nem a bevállt módszer érdekel, hanem ez a konkrét példa. Egyszerű lenne a külsejét is betűrni pl. IT6-ra meg előírni rá egy 0,01 -os hegerességet kiejlölni bázisnak és ehhez tűrésezni a furatot, csak igazából feleslegesen nem aakrom megdrágítani a gyártás. A szükséges és elégséges megoldást érdekel.
Várom a válaszokat
azért kérdeztem a technológiai sorrendet, mert elkezdted átgondolni, csak nem gondoltad át rendesen.
mert:
megesztergálod a külsejét meg a véglapokat. aztán mit csinálsz? átfogsz a már megesztergált külső felületre. mit kell ilyenkor csinálni? ellenőrizni, hogy jól fogtad-e be. kiórázod a külső átmérőt az eszterga tengelyéhez képest.
aztán belerakod a furatot. a furat viszont, az eszterga működéséből következően (a gép saját hibáját leszámítva) koncentrikus lesz az eszterga tengelyével. mert így működik az eszterga.
azaz hiába a furat készül el később, valójában az a bázis, hiszen ahhoz képest ellenőrizted a külső palástot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!