Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Hogy tűrésezzem be az alkatrészt?

Hogy tűrésezzem be az alkatrészt?

Figyelt kérdés

[link]

Bronz persely. Volt róla egy rajzom, de az nem tetszett ezért újrarajzoltam. A csapágy külsejének egyntegelyűségét szertném biztosítani a faurthoz, hogyha beépítik a házba, akkor normálisan álljon a furat. Viszont nem akarom agyontűrni sem. A rajzon egy 22sima" 220 átmérőt vettem átmérőnek (esztergán ez a felgoási bázis) és ehhez képest tűréseztem a furatot. Ilyenkor a bázisméretet abszolút pontosnak szokás tekinteni? Vagy fordítva tűrésezzem? A furat legyen a bázis, és a külső átmérő legyen egytengelyű vele? Csak ez meg a tenchnológiai sorrendnek mond ellent. Ötlet?

2019. júl. 9. 22:01
 1/7 A kérdező kommentje:
* ,,sima" 220 átmérőt vettem bázisnak
2019. júl. 9. 22:02
 2/7 anonim ***** válasza:
mi a technológiai sorrended?
2019. júl. 9. 23:26
 3/7 anonim ***** válasza:

"Ilyenkor a bázisméretet abszolút pontosnak szokás tekinteni?"

Ezt mégis hogyan érted? Hogy lehetne valami abszolút pontos? Természetesen a bázis is valamilyen (előírt, általános) tűréssel készül el.

2019. júl. 9. 23:42
 4/7 anonim ***** válasza:
Arra keress rá, hogy "tűrések illesztések". A találatok közül akár a képeket is nézheted, régi jól bevált módszer van a csapok és lyukak egymáshoz való viszonyának megadására.
2019. júl. 10. 03:15
 5/7 A kérdező kommentje:

technológiai sorrend alatt azt értem, ahogy a gépműhelyek 90%-ban megcsinálnák az alkatrész. Kívülről A,B oldalon, majd furat nagyolás+simítás. Nem a bevállt módszer érdekel, hanem ez a konkrét példa. Egyszerű lenne a külsejét is betűrni pl. IT6-ra meg előírni rá egy 0,01 -os hegerességet kiejlölni bázisnak és ehhez tűrésezni a furatot, csak igazából feleslegesen nem aakrom megdrágítani a gyártás. A szükséges és elégséges megoldást érdekel.

Várom a válaszokat

2019. júl. 10. 09:35
 6/7 anonim ***** válasza:

azért kérdeztem a technológiai sorrendet, mert elkezdted átgondolni, csak nem gondoltad át rendesen.

mert:

megesztergálod a külsejét meg a véglapokat. aztán mit csinálsz? átfogsz a már megesztergált külső felületre. mit kell ilyenkor csinálni? ellenőrizni, hogy jól fogtad-e be. kiórázod a külső átmérőt az eszterga tengelyéhez képest.

aztán belerakod a furatot. a furat viszont, az eszterga működéséből következően (a gép saját hibáját leszámítva) koncentrikus lesz az eszterga tengelyével. mert így működik az eszterga.

azaz hiába a furat készül el később, valójában az a bázis, hiszen ahhoz képest ellenőrizted a külső palástot.

2019. júl. 10. 10:03
 7/7 anonim ***** válasza:
Arról nem is beszélve, hogy mibe és hogyan építed be? Ahová beépíted, az mennyire egytengelyű, stb... Nem a beépítés után kellene a belső furatot megmunkálni? Ezeket a kérdéseket csak a konkrét feladat ismeretében lehet megválaszolni.
2019. júl. 10. 12:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!