Mitől kékült meg a savanyúságnak eltett fokhagyma?
Ropogós, de kék.
És ez ehető?
"#7 van bárminemű ötleted, hogy mi mástól kékül meg?"
Ezt majd a végén...
"ez desztvizes oldatra értendő?"
Mindegy milyen az oldat. Tehát a réz szulfátból akkor is ennyi fog feloldódni, ha előtte kristálycukorral, meg még konyhasóval is már telítettem az oldatot.
"Ugyanez az érték vonatkozik az alacsony pH-ra is?"
Eleve igen alacsony a pH! A rézszulfát egy kénsavas só. A kénsav erős sav. A kénsavhoz képest az ecetsav jóval gyengébb sav. Irreleváns az ecetsav a rézszulfát pH-ja szempontjából.
"A fokhagyma szárazanyag tartalma 35% így teli van minden szarral az "oldat" még akkor is, ha fel van hígítva az ecetes felöntőlével."
Erről egyszerűen meg lehetne bizonyosodni, hogy a fokhagymából minden szar beoldódik-e a lébe. De mivel a fokhagyma nem oldódik fel, és meg lehetne nézni, hogy egységnyi tömegű fokhagymából készített savanyúságot egy hét múlva leszűrve vajon ez az egységnyi tömeg mennyit változik, én saccra azt mondom, nagyon keveset. Nyilván lesz anyagcsere a lé és a fokhagyma közt, de nem fognak grammnyi rezek az oldatba vándorolni. Ez az amit Mr. Mindenttudó (Wadmalac) nem bír elviselni, csak a a már kinyilvánított véleményét védi körömszakadtáig, hogy akkor a vízből meg az ecetből kerül oda a réz. Nem is állok le vele vitatkozni, mert láthatóan nem akarja érteni, mi az a három nagyságrend különbség, ami hiányzik.
[link] Na, akkor vegyük hozzá a víz literenkénti 2 milligrammját is. Meg az ecetben is lehet ennyi. De legyen az ecetben ennek a tíz-szerese! Én nagyvonalú vagyok. De még mindig csak milligrammoknál tartunk a grammok helyett. Tehát csak az 1 ezredrész van meg, és a többi 999 ezredrész hol van?
"szerintem a fehérjével való reakció hamarabb végbemegy, mint a kicsapódás"
Na, erre mondtam az elején, hogy majd a végén diszkuttálunk. Hogy nem a rézgálic, az tutti. Ez már egy jóval valószínűbb verzió, amit sejtetsz. Hogy az import fokhagymában van valami olyan szennyező anyag, ami a mi savanyúság készítési szokásaink közepette kék színreakciót ad.
Ha a magam termelte fokhagymát használom, akkor ez nem jelentkezik. Ha kifogyok belőle és importot veszek, én is tapasztaltam. De az egybesütött húst megspékelve import fokhagymával, az is elszíneződik, az meg zöld lesz sütés közben. (Míg az általam termelt fehér marad, sütés után is.) A savanyúságnak eltett meg megkékül, ha import fokhagyma. Az általam termelt meg fehér marad savanyúságnak eltéve is.
Tehát a kérdés kibővült, hogy mi az az anyag, ami hőhatásra zöld lesz, savanyúságnak elkészítve meg kék - a fokhagymában.
Egyelőre nem tudom, de a fehérje komplex valamilyen szennyező anyaggal szimpatikus kiindulási verziónak tűnik.
"Ez az amit Mr. Mindenttudó (Wadmalac) nem bír elviselni, csak a a már kinyilvánított véleményét védi körömszakadtáig, hogy akkor a vízből meg az ecetből kerül oda a réz. Nem is állok le vele vitatkozni, mert láthatóan nem akarja érteni, mi az a három nagyságrend különbség, ami hiányzik."
Grat a stílushoz.
Én vagyok az okoskodó mindentudó, nem pedig az, aki ugyan nem tudja, mitől kék, de természetesen az összes fórum, tudományos, nem tudományos hülyeséget beszél.
Grammok kellenek. A negyed grammos fokhagymagerezdbe. Ehh.
További jó okosodást.
"Ha a link angolja nem lenne érthető, a szín oka az oldatból kiváló réz-szulfát"
Ez az idézet tőled való.
De akár 100 milliliter a standardod, akár 1000 milliliter ahhoz, hogy a szín oka az oldatból kiváló réz-szulfát legyen, ahhoz grammok kellenek réz-szulfátból, hogy úgy legyen ahogy te állítod.
""Ha a link angolja nem lenne érthető, a szín oka az oldatból kiváló réz-szulfát"
Ez az idézet tőled való."
Értelmezd.
A cikk lényegének fordítása volt. Menj és támadd a cikkírót, ha te jobban tudod.
"De akár 100 milliliter a standardod, akár 1000 milliliter ahhoz, hogy a szín oka az oldatból kiváló réz-szulfát legyen, ahhoz grammok kellenek réz-szulfátból, hogy úgy legyen ahogy te állítod."
Nem én állítom.
Hanem MINDEN elérhető forrás.
De ennek ellenére te biztosan jobban tudod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!