Mitől kékült meg a savanyúságnak eltett fokhagyma?
Ropogós, de kék.
És ez ehető?
Ha a link angolja nem lenne érthető, a szín oka az oldatból kiváló réz-szulfát, ettől nem lesz semmi bajod, eredetileg is benne volt a fokhagymában, csak oldott állapotban.
Az más téma, hogy mennyi állás után történt meg, hogy egyéb minőségromlásnak volt-e ideje történni.
Így van.
Minél szagosabb, ízesebb a fokhagyma, annál inkább előfordulhat ez.
"a szín oka az oldatból kiváló réz-szulfát"
Jéééézusom!!!
Azért mert angol a hivatkozás, még nem kell benyalni! Aki ilyet állít, az mennyiségben vagy koncentrációban minimum 4 nagyságrenddel el van tévedve.
Ahhoz hogy rézgálic váljon ki az oldatból, ahhoz 20 fokon 320 grammnál többet kell tartalmazzon az oldat literenként, mert ennyi az oldhatósága a rézszulfátnak, ennél kevesebbet oldatban tud tartani és nem kell kiváljon! A fokhagyma réztartalma meg 0,3 mg/100g körül van. Számoljunk át minden rezet rézszulfátra, legyen 1 mg rézszulfát 100 g fokhagymában. Tehát 100 g-ban van 0,001 g rézszulfát.
Tetszenek érteni, ugye?
A rézszulfát a vízben teljes mértékben feloldódik (mivel só) és a réz ionok réz-hexa-aqua komplexben vannak. Annak a vizes oldatnak a színe, amiben milligrammnyi mennyiségű réz ion van, teljesen átlátszó, víztiszta, víz színű.
A réz legintenzívebb színű komplexe ammóniás közegben képződik, ez a réz-tetramin. De milligrammos töménységben még az sem kék!
Szóval tessenek valami más magyarázatot találni a jelenségre, mert amiről beszélgettek, az abszolúte nem reális. 4 nagyságrenddel odébb, tehát tíz- vagy száz-ezerszeres mennyiségben lenne reális!
#7: Egy apróságot igencsak kihagytál.
Azt, hogy FELDOLGOZOTT fokhagyma kékül meg.
De tény, hogy ez nem lett vastagbetűsen kiemelve.
Abban már nem annyi réz van, amennyi eredetileg volt, a csapvíz, konyhasó, ecet réztartalma is hozzáadódik.
A fokhagymában lévő kénvegyületek meg jócskán elegendőek a szükséges réz-szulát mennyiséghez.
# 7
van bárminemű ötleted, hogy mi mástól kékül meg?
"Ahhoz hogy rézgálic váljon ki az oldatból, ahhoz 20 fokon 320 grammnál többet kell tartalmazzon az oldat literenként"
ez desztvizes oldatra értendő?
Ugyanez az érték vonatkozik az alacsony pH-ra is?
A fokhagyma szárazanyag tartalma 35% így teli van minden szarral az "oldat" még akkor is, ha fel van hígítva az ecetes felöntőlével.
"De tény, hogy ez nem lett vastagbetűsen kiemelve."
3 fő információ van leírva a kérdésben, ezek közül egy egyik a "savanyúság"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!