Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Mitől kékült meg a savanyúságn...

Mitől kékült meg a savanyúságnak eltett fokhagyma?

Figyelt kérdés

Ropogós, de kék.

És ez ehető?


2019. máj. 28. 09:27
1 2
 1/15 anonim válasza:
2019. máj. 28. 10:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/15 Wadmalac ***** válasza:
45%

Ha a link angolja nem lenne érthető, a szín oka az oldatból kiváló réz-szulfát, ettől nem lesz semmi bajod, eredetileg is benne volt a fokhagymában, csak oldott állapotban.

Az más téma, hogy mennyi állás után történt meg, hogy egyéb minőségromlásnak volt-e ideje történni.

2019. máj. 28. 14:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/15 A kérdező kommentje:
1-2 hét alatt megkékült egyébként jó, csak még nem csináltam ilyet.
2019. máj. 28. 16:22
 4/15 anonim ***** válasza:
Azért, mert kínai. Ha saját magad termeled a fokhagymát, nem jársz így...
2019. máj. 29. 15:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/15 A kérdező kommentje:
szerintem a saját is megkékülne, sőt még jobban is, mert aromásabb...
2019. máj. 29. 23:57
 6/15 Wadmalac ***** válasza:

Így van.

Minél szagosabb, ízesebb a fokhagyma, annál inkább előfordulhat ez.

2019. máj. 30. 07:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/15 anonim ***** válasza:

"a szín oka az oldatból kiváló réz-szulfát"

Jéééézusom!!!

Azért mert angol a hivatkozás, még nem kell benyalni! Aki ilyet állít, az mennyiségben vagy koncentrációban minimum 4 nagyságrenddel el van tévedve.

Ahhoz hogy rézgálic váljon ki az oldatból, ahhoz 20 fokon 320 grammnál többet kell tartalmazzon az oldat literenként, mert ennyi az oldhatósága a rézszulfátnak, ennél kevesebbet oldatban tud tartani és nem kell kiváljon! A fokhagyma réztartalma meg 0,3 mg/100g körül van. Számoljunk át minden rezet rézszulfátra, legyen 1 mg rézszulfát 100 g fokhagymában. Tehát 100 g-ban van 0,001 g rézszulfát.

Tetszenek érteni, ugye?

A rézszulfát a vízben teljes mértékben feloldódik (mivel só) és a réz ionok réz-hexa-aqua komplexben vannak. Annak a vizes oldatnak a színe, amiben milligrammnyi mennyiségű réz ion van, teljesen átlátszó, víztiszta, víz színű.

A réz legintenzívebb színű komplexe ammóniás közegben képződik, ez a réz-tetramin. De milligrammos töménységben még az sem kék!

Szóval tessenek valami más magyarázatot találni a jelenségre, mert amiről beszélgettek, az abszolúte nem reális. 4 nagyságrenddel odébb, tehát tíz- vagy száz-ezerszeres mennyiségben lenne reális!

2019. máj. 31. 10:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/15 Wadmalac ***** válasza:

#7: Egy apróságot igencsak kihagytál.

Azt, hogy FELDOLGOZOTT fokhagyma kékül meg.


De tény, hogy ez nem lett vastagbetűsen kiemelve.


Abban már nem annyi réz van, amennyi eredetileg volt, a csapvíz, konyhasó, ecet réztartalma is hozzáadódik.

A fokhagymában lévő kénvegyületek meg jócskán elegendőek a szükséges réz-szulát mennyiséghez.

2019. máj. 31. 14:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/15 A kérdező kommentje:

# 7

van bárminemű ötleted, hogy mi mástól kékül meg?

2019. jún. 1. 07:49
 10/15 A kérdező kommentje:

"Ahhoz hogy rézgálic váljon ki az oldatból, ahhoz 20 fokon 320 grammnál többet kell tartalmazzon az oldat literenként"


ez desztvizes oldatra értendő?

Ugyanez az érték vonatkozik az alacsony pH-ra is?

A fokhagyma szárazanyag tartalma 35% így teli van minden szarral az "oldat" még akkor is, ha fel van hígítva az ecetes felöntőlével.



"De tény, hogy ez nem lett vastagbetűsen kiemelve."

3 fő információ van leírva a kérdésben, ezek közül egy egyik a "savanyúság"

2019. jún. 2. 08:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!