Lehet tereptárgyakat rádióantennaként használni?
Pl. fémkerítés, híd, víztorony, csarnok acélszerkezet, stb...
Adott anyagminőségű antennák közül a nagyobb az erősebb adó/vevő ?
Esetleg mikrohullámú adás esetén lehet használni passzív átjátszóként:
de itt is inkább a megfelelő méret és a pozicionálás a lényeg.
Ez nagyon komplikáltnak tűnik.
Valóban nem értek egy kicsit sem a rádiózáshoz.
Csak láttam egy filmet, ahol egyre nagyobb antennákat / akár összekapcsolva is/ használtak, hogy a világűrből fogjanak jelet. Ennek kapcsán tűnődtem el a méret kérdésén.
Ha a tereptárgyakat nem is, de a növényeket igen! Egyik rádiótechnika annakidején foglalkozott a témával emlékeim szerint. Bár inkább érdekességképp emlegették, gyakorlati haszna nem nagyon van...
közben meg is találtam a cikket:
A növényekről jut eszembe.
Az agyunk Hippocampus-nak nevezett része állítólag fogja a világűrből származó jeleket, csak nem vagyunk rá tudatosak.
Nem tudom, hogy e téren hol tartanak a kutatások csak megemlítettem, mint érdekességet.
Valóban összekapcsolnak sok, egymástól távol lévő rádió távcsövet. Ezzel sokkal gyengébb jeleket is fogni lehet, de még fontosabb a köztük lévő távolság. Sokkal pontosabban lehet az irányt megállapítani. Olyan, mint a sztereo látás, hallás, sokkal pontosabban megállapíthatod a tárgy helyzetét, mint egy szemmel. Ha még messzebb lennének a szemeid egymástól, még pontosabban látnál.
De ezek a távcsövek nem csak össze vannak kapcsolva, hanem nagyon pontosan szinkronizálva is. Olyant is olvastam, hogy a föld nem elég nagy ahhoz, hogy a távcsöveket elég messze lehessen tenni egymástól. Ezért a világűrben egymástól több millió km távolságban akarnak fellőni távcsöveket a pontosabb iránymérés érdekében.
Ha víztornyot nem is használják annak, de vannak olyan antennák, ahol maga a torony a sugárzó:
ilyen például a lakihegyi:
illetve a solti adótorony:
"valami figura azzal kísérletezett, hogy magát az Eiffel tornyot használja antennának"
Eléggé városi legenda-gyanús.
Kétlem hogy magát a tornyot használták volna antennának - nem annak tervezték - de antennák tartására alkalmas toronynak jó.
Ennek - az Eiffel-torony és a rádiózás összekapcsolásának - egyik emblematikus szereplője Gustave-Auguste Ferrié:
ő használta az Eiffel-tornyot rádiózási célokra az első világháború környékén, de itt az antennákat a toronyra erősítették:
Egyebkent de lehet,ha nincs keznel mas csak tunerrel le kell hangolni.
Epuleten oldalan levo vasletrat hangoltam mar le,egesz jol szolt 80m-en.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!