Szinte hihetetlen: Szigeteljünk?
Igen, 30 év a megtérülés, egy normál szigeteletlen ház esetében. Ha kamatos kamattal számolsz, akkor inkább 50.
Persze, vannak extrém hővezető falak, mint pl. vékony vöröstégla, akkor már akár 20 éven belül is megtérülhet a szigetelés.
A saját házamra számoltam (ill. számoltattam vállalkozóval), itt is kétséges volt, hogy megtérül-e 30 éven belül, úgyhogy hagytam a fenébe.
Ha a 80 ezer forintot bankba teszed, nem fogsz rá MOST 5% kamatot, - évi 4000 ft-ot, - kapni.
Tehát JELENLEG(!!!) nem is tűnik rossz befektetésnek.
DE! Ki a fene tudhatná, hogy mi lesz 10-20-30 év múlva az inflációval, kamatokkal, energia-árakkal, a házaddal, pénzügyi helyzeteddel, stb.?
Egy 20-30-40 évre szóló befektetés mindenképpen lutri ...
10 cm-nél vastagabb szigetelésben pedig ne gondolkodj, mert akkor máshol lesz a gyenge pont: ablak, födém, tető, ...
A bukta onnan származik, hogy a nagy szigeteléstrend egekbe nyomta a filléres, amúgy mindenhova, főként eldobható csomagolásként használt hungarocell, illetve a szigeteléstechnikai szolgáltatások árát.
Mindenesetre elgondolkodtató, hogy egy barátom a földszintes öreg sorházi, kb. 50 négyzetméteres lakását kívülről oldalt és tetőtérben 10 cm, belül 5 cm vastag szigeteléssel "termoszosította" és tavaly télen átlag havi 5000 forintból fűtött inverteres klímával.
Mivel nem tudom, mennyi pénzt vert bele a szigetelésbe, a megtérülésre nincs számítási alapom, de elgondolkodtató.
Számszakilag nem számoltam utána, de nyilván ez egy ilyen összefüggés. Van a leggyorsabban megtérülő vastagság. Ez ugye abból adódik, hogy van az állványozásnak, vakolásnak felrakásnak a költsége, ami vastagságfüggetlen, és ehhez keressük azt a vastagságot, amivel a leghamarabb visszahozza az árat.
Aztán van az X idő (mondjuk 30 évig tervezek benne lakni) alatt a legkevesebbe kerülő vastagság - nem azonos az előzővel.
Lehet továbbá határhasznot számolni - ha az utolsó centi hozadéka kevesebb, mint a kockázatmentes hozam (vagy ha hitelből csinálod, a hitelkamat), akkor azt a centit már nem érdemes felrakni.
Megtérülés is van természetesen .Télen-nyáron spórolsz a fűtési-hűtési energiával.
Fontos még a kényelmi szempont is , sokkal komfortosabbá válik a házad, kellemesebb egyenletesebb a hőfok odabent.
A harmatpont is jobb ha a szigetelésben van mint a falban, tehát állagmegőrzési szerepe is van a szigetelésnek.
És a ház értékét is megemeli a szigetelés, pl. ha eladásra kerül, vagy bármi okból értékbecslésre van szükség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!