Hány amperes biztosítékot kössek egy 12 voltos trafóra, hogy véletlen rövidzárlat esetén nehogy leégjen a tekercse?
Szeretnék kísérletezéshez 12 voltos egyenáramot előállító trafót használni, de attól tartok, hogyha véletlenül rövidre zárom akkor leéghet a trafó, nem tudom van-e benne érintésvédelem, valami régi kínai trafó ez, azt hiszem egy játéké volt a 90-es években.
Milyen biztosítékot kössek sorba a trafó kivezetésével, hogy rövidzár vagy túl nagy áramfelvétel esetén nehogy maga a trafó záródjon rövidre?
Először is kötözködök: A trafó váltófeszültséget/áramot állít elő.
Ami hálózati feszültségből, kisfeszültségű egyenáramot csinál, azt tápegységnek, adapternek, dugasztápnak, tápnak szoktuk nevezni.
A kínai gyártmányú dugasztápokat én csak szörnyecskének hívom. ( Mert belenéztem néhányba. Nem kell véletlenül rövidre zárni, majd rövidre zárja, és tönkre teszi az magát.)
- - - -
Kellenének a kütyü adatai, esetleg fotó. Legjobb volna, ha fel tudnád nyitni, és belenézni.
Ha látsz benne fekete, 3 lábú alkatrészt 7812, vagy 317 felirattal, az stabilizátor IC, és rövidzár-védett.
Ám ha ilyen:
Akkor dolgozni kell rajta.
Számít, hogy pontosan milyen szimbólum látható rajta ezekből:
Jut eszembe! Ha a 90-es évekből való a táp, még 723-as csip is lehet benne.
Ezeknél lehetőség a túláram-védelem, hogy be van-e kötve, ahhoz fel kell térképezni az áramkört.
Inkább használj akkumulátort, vagy biztonsági trafót , tápegységet. A biztosíték nem védi meg az embert áramütéstől.
Kísérletezéshez tökéletes feladat transzformátor készítése.Külön csévetestre a primer és szekunder tekercseket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!