A laktózmentes tejet csak én érzem édesebbnek?
Olcsóbb volt, csak ezért vettem olyat.
2,8%-os ESL tejről beszélünk (Riska).
Bár a dobozán írtakat végigolvastam, nem találtam benne számomra nem tetsző dolgot, hogy lenne benne bármilyen mesterséges édesítő például.
A második válaszoló leírta a lényeget, én csak kicsit kiegészíteni szeretném a válaszát. (Feltételezem, amiket leírok, ő is tudja, csak nem akarta túlbonyolítani - én viszont szeretem bonyolítani. :)
Cukorból (bár a hétköznapi életből nem derül ki) sokféle van. Például: nádcukor, szőlőcukor, gyümölcscukor, tejcukor (ez utóbbi a laktóz). A különböző cukrok édessége eltérő. A cukrok között (most az egyszerűség kedvéért nevezzük így) vannak egyszerű és összetett cukrok. Utóbbiak két egyszerű cukor összekapcsolódásával jönnek létre.
A laktóz egy összetett cukor, két különböző egyszerű cukor (glükóz és galaktóz) összekapcsolódásával jön létre. A laktóz mentes tejben (mint a 2. válaszoló is írta) a laktózt szétbontják erre a két cukorra. Viszont mind a glükóz, mind a galaktóz édesebb a laktóznál, így a laktózmentes tej is édesebb lesz.
Ez a kép mutatja néhány anyag (főleg cukrok) egymáshoz viszonyított édességét. Látható, hogy a laktóz nem túl édes.
Kedves utolsó, köszönöm a válaszod! :-)
Még annyit szeretnék érdezni, ha már ennyire belemélyedtünk, hogy aki sima tejet iszik illetve laktózmentest is , számára lesz valamilyen eltérő élettani hatása, azt leszámítva hogy esetleg bizonyos esetekben kevesebb cukrot tesz a tejbe? :D
"aki sima tejet iszik illetve laktózmentest is , számára lesz valamilyen eltérő élettani hatása, azt leszámítva hogy esetleg bizonyos esetekben kevesebb cukrot tesz a tejbe? :D"
Ha tejcukor érzékeny, akkor nyilván igen. :D
Egyébként nem hiszem, hiszen a testükben pont ugyanez megy végbe: a középbélben termelődő laktáz enzim galaktózra és glükózra bontja a laktózt. Így már fel tud szívódni. A laktózérzékenyeknél épp az okozza a gondot, hogy (felnőtt korban) nem termelődik laktáz enzim, így nem hidrolizál a laktóz, így nem tud felszívódni, így eljut a vastagbélbe, ahol a baci úgy megörülnek neki, hogy jól elszaporodnak, és ennek mindenféle csúnya dolog lesz a következménye.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!