Vektor forgatása egy térbeli síkban?
Van egy vektorom, aminek ismerem a koordinátáit és a hosszúságát, és a síkot (tudom a normál vektorát), amiben benne van.
Ebben a síkban szeretném alfa szögben elforgatni.
Térben milyen képlet van erre? Előre is köszönöm szépen.
Egy lehetséges megoldás, ami szerintem jó: (bár hátha van egyszerűbb)
Random vektort állítok abban a síkban, majd erre merőlegesen egy másik, majd ezekre merőlegesen vektorális szorzattal egy harmadikat. Ezeket kinevezem bázisnak, áttranszformálom ide a kívánt vektort, majd itt mátrix szorzással elforgatom. Ezután visszatranszformálom az eredeti bázisba.
Nem jól teszed fel a kérdést. Nem egy vektort szeretnél elforgatni hanem az egész teret, és nem síkban szeretnél elforgatni, hanem csak forgatni szeretnél szimplán. (Ugyanis minden forgatás síkbeli forgatás)
Ha a normálvektort ismered, akkor ismered a fix-egyenest. Tehát neked tkp arra van szükséged hogy a teret elforgatod egy egyenes körül alfa szöggel:
Vagy valami ilyesmi (alapvetõen számítógépes grafikával foglalkozó kurzusok irataiban tudhatsz találni butáknak való, egyszerûsített leírásokat, én nem igazán vagyok otthon)
Függvény/leképezés, tehát a vektort forgatja el, nyilván. Csak a témakör maga a "tér egybevágóságai" részben szerepel, ezt akartam írni.
Annak a fogalma meg értelmezhetetlen 1 darab pont mozgatása esetén, ezért gondolunk (gondolok) rá úgy, mint ami a teret mozgatja.
Nem szeretnék vagy tudnék errõl többet írni, inkább vissza is vonom. (Robin, a bátor, elszaladt..)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!