Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » A rózsaszínt miért csak kék...

A rózsaszínt miért csak kék segítségével tudom kikeverni?

Figyelt kérdés
Vízfestékkel, ha dolgozok, hiába keverem össze a pirosat a fehérrel, csak világos piros lesz, nem rózsaszín. Mindig kell hozzá egy kis kék. De színkeverő programmal is ugyan így vagyok. Ha a redet felveszem, ugye teljesen piros lesz. Ha a bluet és a greent egy kicsit, akkor is csak világos piros. De ha a redet felveszem és a bluet egy kicsit, akkor kapok csak rózsaszínt, tehát egy kis kéket is kell bele kevernem. Ez miért van így? Az internet azt írja, hogy a fehér és piros színekből előállítható, de nekem úgy nem jön ki.

2016. aug. 18. 16:10
1 2 3 4 5
 41/41 anonim ***** válasza:

"Igazándiból valódi alapszínekről CSAKIS hullámhossz szerint tudnánk beszélni."

Sőt, az a durva, hogy még úgy se igazán. Az emberi szem gamutja, a patkó peremén a szivárvány monokromatikus színeivel:

[link]

Három szín additív keveréséből az általuk meghatározott háromszögbe eső színeket lehet előállítani. Tehát a teljes érzékelhető gamutot három színnel lehetetlen tökéletesen lefedni. De még néggyel, öttel sem. Mindig lesz valami lehelletnyi árnyalat a patkó szélének a közelében, melyet csontra nem tudsz reprodukálni az adott "alapszínekkel". 3-nál még érződik is, a világ legjobb képernyője sem tudja azt a tökéletes türkizt, amit a legszebb tengerpartokon láthat néha az ember. Vagy a zöld lézerpointer monokromatikus zöldjét.

És a gondolatmenet a szubtraktív keverésre is alkalmazható.

Végsősoron ezek az alapszínek csak mankók, kitüntetett fizikai szerepük nincsen. De mivel három színből elég jól ki lehet hozni a többit, az alapszínek fogalma (a határaikat elismerve) teljesen jól használható.

2016. aug. 25. 15:43
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!