Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » A rózsaszínt miért csak kék...

A rózsaszínt miért csak kék segítségével tudom kikeverni?

Figyelt kérdés
Vízfestékkel, ha dolgozok, hiába keverem össze a pirosat a fehérrel, csak világos piros lesz, nem rózsaszín. Mindig kell hozzá egy kis kék. De színkeverő programmal is ugyan így vagyok. Ha a redet felveszem, ugye teljesen piros lesz. Ha a bluet és a greent egy kicsit, akkor is csak világos piros. De ha a redet felveszem és a bluet egy kicsit, akkor kapok csak rózsaszínt, tehát egy kis kéket is kell bele kevernem. Ez miért van így? Az internet azt írja, hogy a fehér és piros színekből előállítható, de nekem úgy nem jön ki.

2016. aug. 18. 16:10
1 2 3 4 5
 11/41 A kérdező kommentje:
Egyébként érdekes ez az oldal, mert azt írja, hogy a piros és fehér színekből állítható elő, de az első kék nem ezt támasztja alá. Ott van a színkódja és tartalmaz egy kis kéket is, mert a zöld 192-n van, a kék 203-on. Tehát ha valóban pirosból és fehérből állna, akkor a kék és zöld aránynak ugyan olyan szinten kellene lenniük..
2016. aug. 19. 15:02
 12/41 A kérdező kommentje:
*első kép nem ezt támasztja alá.
2016. aug. 19. 15:03
 13/41 Wadmalac ***** válasza:

Úgy látszik, tényleg keveredik nálad a két keverési mód értelme. Ez az RGB, amit írtál, additív keverés, fényt fényhez. A vízfesték meg nem az.

Amúgy az additív rgb-nél azonos g és b értéknek kéne tartoznia a fehér+piros szubsztr. keverési módnál kapott színhez.

2016. aug. 19. 15:05
 14/41 A kérdező kommentje:
Nem keveredik, én a vízfesték mellet beszéltem erről is. De tekintsünk most el ettől. Írd be a google-ba, hogy rózsaszín. Nézd meg a képeket, amiket kihoz, ugye mindenki tudja, hogy milyen a rózsaszín. Vegyük az egyik legegyszerűbb programot, mondjuk a paintet, vagy tök mindegy, hogy mit. Nem fogsz olyan színeket kapni, mint, amilyen a képeken van, hiába veszed fel ugyan úgy a kéket, meg a zöldet.. A kéket egy kicsit jobban fel kell venned, hogy olyan színárnyalatot kapj. Én csak megemlítettem, hogy ugyan ez van a vízfestéknél. Hiába kevered össze a pirosat a fehérrel, nem fogsz olyan rózsaszínt kapni, mint ami a festékben önmagában áll. De a teszel mellé egy leheletnyi kéket, akkor rögtön más a helyzet..
2016. aug. 19. 15:17
 15/41 anonim ***** válasza:

Azért nem, mert a szubtraktív színkeverésnél nem az RGB az alapszínek, hanem a CMYK (cyan-magenta-yellow és K mint kulcs (key)). Ezért írtam, hogy ne keverjük az additív és szubtraktív színkeveréseket, mert a kettő nagyon nem ugyanaz.

Nem tanulmányoztad át az általam linkelt Wikis szócikkeket? Biztosan nem, különben nem írtad volna ezt:

"Egyszerűen azért nem kell idekeverni a színkeverési módokat szerintem, mert semmi köze a kérdéshez."

És ezt:

"R:255

G:70

B:70

Ennél az esetben fehéret és pirosat kevertem, a zöld és a kék ugyan olyan arányban van, ergo ez fehér és piros keveréke. A végeredmény világospiros és nem rózsaszín. "

Ugyanis a kérdésed alapvetően vízfestékszínek keveréséről szólt. Akkor hogy jön ide egyáltalán az RGB színrendszer??

Ha vízfestékkel dolgozol (szubtraktív színkeverés), akkor nem használható az RGB rendszer, mert hamis eredményre jutsz (mint ahogy jutottál is). Vízfestékhez a CMYK rendszer használatos (mint a nyomtatókban - nincs RGB, hanem CMY színekkel operál). Ha viszont az RGB-rendszert akarod használni, akkor ne vízfestékkel dolgozz, hanem saját fényforrással rendelkező rendszerrel (pl. spotlámpák vagy a monitor).

Tényleg nagy a katyvasz a fejedben a kétféle színrendszerrel kapcsolatban. Nem bántásból írom, de tisztázd le magadban a kétféle rendszer közötti alapvető különbséget, hogy lásd, hol siklottál félre.

Ha még mindig nem világos a dolog, akkor írd meg, és megpróbálom még érthetőbb módon leírni, magyarázni, rámutatni a kétféle rendszer közti különbségre.

2016. aug. 20. 01:25
 16/41 A kérdező kommentje:

Nem értem, hogy mi a kérdésre a válaszod. Bár lehet leírtad és elsiklottam felette, hisz sok mindent írtál. Lehet, hogy keverem a kettőt mert nem értek hozzá. Magyarán vízfestéknél is, meg színkeverő programnál is ugyan az az eredményem. Nem tudom kikeverni a fehérből és a pirosból a rózsaszínt. Szóval, te azon az állásponton vagy, hogy a fehérből és pirosból kikeverhető a rózsaszín? Megmutatnád nekem akkor, hogy ez hogyan lehetséges? Magyarázd el légy szíves, lehet én vagyok a hülye, hogy nem értem, mert ha összekeverem a fehéret a pirossal, nekem az még piros marad..

Pl itt vannak a piros árnyalatai, nekem a világosabb piros sem tűnik rózsaszínnek egyáltalán.

[link]

Ez a rózsaszín, de ezekben a színekbe kék is van keverve..

[link]

2016. aug. 20. 13:43
 17/41 A kérdező kommentje:

Egyébként ahogy látom az ábra alapján nem igaz, hogy fehéret kapsz, ha egyenlő arányban összekevered a sárgát a kéket és a pirosat, mert a zöldet a kéket és a pirosat kell összekeverned. Bár nem tudom lehet nem te írtad.:D

De ennek mi köze hozzá, hogy én vízfestékkel vagy számítógépes programmal nem tudom kikeverni a két szín segítségével?:)

2016. aug. 20. 13:47
 18/41 Wadmalac ***** válasza:

Lehet, hogy elsiklottál felette, én azt is írtam, hogy a vízfestékes esetben annyit írtál, összekeversz pirosat és fehéret, de nem mondod meg, MELYIK fehéret MELYIK pirossal.

Csak vesd össze az alábbi kettő pirosat. Azt hiszem, egyértelmű, hogy nem fogod ugyanazt kapni eredményként, ha ezt vagy azt a pirosat használtad.

[link]

[link]

Ugyanígy fehérnél is van sok árnyalat, mind keverék valamilyen szinten.

Lehet, hogy abból a vízfestékből, amid otthon van, képtelenség piros+fehér kombóval azt a színt kikeverni, amit te rószaszínnek nevezel.

A monitoron látott színre hivatkozni szintén nem releváns, mert a monitor színhőmérséklet-beállítása vagy kékes, vagy nem.

2016. aug. 22. 13:18
 19/41 A kérdező kommentje:

Mi van akkor ha kékes, vagy nem kékes?

Teljesen alap színeket kevertem össze, tehát 100% pirosat és fehéret. Most nem akarom lefényképezni.:)

2016. aug. 22. 16:00
 20/41 anonim ***** válasza:

"Teljesen alap színeket kevertem össze, tehát 100% pirosat és fehéret. "

Ott rontod el, hogy a vízfesték színeinek kevergetése az szubtraktív színkeverési mód, mint már írtam korábban. A szubtraktív színkeverésnek az alapszínei viszont a CMY színek, vagyis a cián-magenta-yellow színhármas. Vagyis a szubtraktív színkeverés esetében a piros nem alapszín, hanem kevert szín. Ne akard ráerőszakolni az additív színtér tulajdonságait a szubtraktív színtérre, mert hibás eredményt fogsz kapni.

Ezért írtam már korábban is, hogy nézd át a Wiki ide vonatkozó szócikkét, hogy letisztázd magadban az alapvető különbségeket a kétféle színkeverési mód között.

2016. aug. 23. 00:39
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!