Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » A rózsaszínt miért csak kék...

A rózsaszínt miért csak kék segítségével tudom kikeverni?

Figyelt kérdés
Vízfestékkel, ha dolgozok, hiába keverem össze a pirosat a fehérrel, csak világos piros lesz, nem rózsaszín. Mindig kell hozzá egy kis kék. De színkeverő programmal is ugyan így vagyok. Ha a redet felveszem, ugye teljesen piros lesz. Ha a bluet és a greent egy kicsit, akkor is csak világos piros. De ha a redet felveszem és a bluet egy kicsit, akkor kapok csak rózsaszínt, tehát egy kis kéket is kell bele kevernem. Ez miért van így? Az internet azt írja, hogy a fehér és piros színekből előállítható, de nekem úgy nem jön ki.

2016. aug. 18. 16:10
1 2 3 4 5
 31/41 A kérdező kommentje:

# 28 Amit én rózsaszínnek mondanék, az a RAL 3015 és a RAL 4003

A másodikról pl egyértelműen a RAL 4010

Köszönöm ezt a linket, igazából, ha megnézed a kódját a rózsaszíneknek én eddig megnéztem párat, mindegyiknél magasabb a blue, mint a green.

2016. aug. 24. 14:15
 32/41 Wadmalac ***** válasza:

Na látod, nekem ez már mind lilás.

Ezért szajkóztam én, hogy ez szubjektív és behatárolatlan.

2016. aug. 24. 14:22
 33/41 anonim ***** válasza:

"De akkor te is egyet értesz velem ugye, hogy az igazi rózsaszínnél kék is visszaverődik, több kék, mint zöldes fény, ergo több kéket tartalmaz?"

Így van, ennyi a lényeg. Hogy ezt úgy éred el, hogy közvetlenül az arcodba bombázod a szükséges fotonokat (additív, monitor) vagy a fehér fényből elnyeleted egy anyaggal a felesleget (szubtraktív, festék) az teljesen mindegy. A lényeg hogy a spektrum közepéből kevesebb legyen, mint a két végéből.

2016. aug. 24. 14:24
 34/41 A kérdező kommentje:
Kedves Wadmalacka, az egy dolog, hogy ezek neked mind lilásak, de megnéztem, hogy milyen színekből állnak azok, amiket te mondtál rózsaszínnek. Kivétel nélkül azok is mind több kéket tartalmaznak.:) Igaz nem sokkal, de ezen most ne vesszünk össze. Köszönöm, aki értelmes választ adott és a kérdésre válaszolt.:)
2016. aug. 24. 14:34
 35/41 Wadmalac ***** válasza:

"Kivétel nélkül azok is mind több kéket tartalmaznak.:)"

Akkor azért nézd meg azt is, hogy az "alapszínnek" nevezett RAL 3000 piros és RAL 9001 fehér összetétele mi.

Ha TÉNYLEG alapszín lenne, akkor a ral 3000 csak r-t tartalmazna, g és b nulla lenne, a ral 9001 meg egyenlő r, g, b-t.

Ehelyett mindkettőben van eltolódás, ott meg éppen hogy KEVESEBB kékkel.

Vagyis a szubsztraktív, valódi festékes színkeverésedhez esélyed sincs tiszta pirosat és tiszta fehéret használni, azt a rózsaszínt, amit a valódi fehér meg piros adna, mégiscsak kénytelen vagy egy pici kékkel megdobni, hogy valahol kiegyenlítődjön a fehér és piros festék kék-hiánya.

Én végig erről beszéltem, a szubjektív színélmény mellett. Hogy az említett vízfestékes keverésednél a fehéred és pirosad BIZTOSAN nem tiszta alapszín. Még ha annak hívják is, akkor is tónuseltolt keverékszín.

Így nem csoda, ha sosem kapod belőle azt, amit RGB szerint elvársz.

De az rgb keverésre is kitérhetünk itt.

Nézd meg ezt a linket:

[link]

Dobj be az R255 mellé mondjuk 180-as g-t és b-t, NEKEM az kimeríti a rózsaszínű fogalmát.

Nem lepne meg, ha te erről állítanád, hogy nem az, és mondjuk egy 180-as g értékhez neked 200-as b kell, hogy azt mondd, ez az.

Na ez meg a szubjektivitás.

Első kommentem óta folyamatosan ezekről a dolgokról beszéltem.

2016. aug. 25. 09:32
 36/41 A kérdező kommentje:

Én teljesen megértem, hogy ez szubjektív, valamint azt is most már, hogy a vízfesték minden esetben kevert valamennyire, hisz az anyagban semmire sem mondhatod, hogy 100% alapszín. Azt viszont nem értem, hogy állításod szerint miért pont kékkel kell egyensúlyoznom. Még ha azok a festékek kevertek is, akkor is minimális lehet a különbség, elvégre azt mondjátok, hogy 100% pirosat vagy fehéret pl lehetetlenség előállítani. Egyszerűen arról van szó, hogy nekem az nem rózsaszín, hiába keverem. Ennyi.

"Kivétel nélkül azok is mind több kéket tartalmaznak.:)"

Ezt az írásomat, szerintem félreértetted. Én ezt arra értettem, amiket te mondtál rózsaszínnek. Hogy jön ide a piros és a fehér összetétele? Ezek evidens, hogy nem tiszta színek, hisz ahogy mondtad, a pirosnak maximumon kellene lennie ahhoz, a többinek meg 0-n. A fehérnél meg mindenhol ugyan ott, de amúgy lehet is rajta látni, hogy nem tiszta fehér, hanem szürkés. Senki nem állította ezekről szerintem, hogy tiszta színek. Amúgy, ha ezek RGB színek, hogy jön megint ide a szubtraktív színkeverés?:)

2016. aug. 25. 12:00
 37/41 Wadmalac ***** válasza:

"Amúgy, ha ezek RGB színek, hogy jön megint ide a szubtraktív színkeverés?:)"

Csakis azért, mert sajnos semmi mással nem tudtam érzékeltetni, hogy a RAL alapszínek sem valódi alapszínek.

:)

Az igazán döntő rész valóban a szubjektivitás illetve az, hogy nem tudsz valódi alapszínekkel dolgozni.

2016. aug. 25. 12:17
 38/41 A kérdező kommentje:
:)
2016. aug. 25. 12:39
 39/41 A kérdező kommentje:
Még egy kérdés. Az miért nem alapszín, ha a pirosat, maxra veszem, a kéket meg a zöldet minimumra? Az nem tiszta piros? Mert azt mondtad, hogy a RAL alapszínek sem alapszínek.
2016. aug. 25. 12:46
 40/41 Wadmalac ***** válasza:

"azt mondtad, hogy a RAL alapszínek sem alapszínek."

Nos a RAL piros "alapszín" a RAL 3000, az meg nem ilyen, ha megnézed, van benne g és b is.

Az a helyzet, hogy az rgb-s max r, nulla g és b a való világban, festékanyagként tutira nem is létezik.

Igazándiból valódi alapszínekről CSAKIS hullámhossz szerint tudnánk beszélni.

2016. aug. 25. 13:37
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!