Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Ha van egy 1 m átmérőjű kör...

Ha van egy 1 m átmérőjű kör annak a közepén egy fényforrás, hány olyan pont van a köríven ahonnan látható a fény?

Figyelt kérdés
Figyelembe véve azt hogy a fény csak akkor látható ha a köríven áll a megfigyelő ahol a lábszélesség méretének nincs jelentősége, ezt tekintsük egy nem létező tényezőnek!

2016. aug. 18. 13:18
1 2 3
 21/23 Wadmalac ***** válasza:

#16: nem értetted meg a hasonlatom lényegét. Az csak annyi lett volna, hogy egy absztrakció és a való világ közt jelentős az eltérés. Egy fa rajza is absztrakció, amin nem lehet számon kérni az összes különbséget az absztrakció és a valóság közt. Amennyiben a fa rajzának csupán annyi a feladata, hogy felismerjük, egy fáról van szó, akkor a rajz a fa tökéletes modellje.

Szóval, a példám csupán arra szolgált, hogy az absztrakció egy célmodell az aktuális igényeinknek megfelelő egyszerűsítéssel (és ezzel a való világ végtelenül, tényleg akár a Planck-állandóig lemenő pontossági meghatározása nélkül is pontos értékként kezelhetőségére).

"Olyan alakzatok, akiknek 0. Sok alakzat van, előfordul hogy némelyiknek 0, nem? Hát pont olyanokat mondtál, akiknek az. (És nem azért, mert nem konkrétumok, hanem absztraktumok, hanem azért, mert ők ilyenek hogy 0 nekik)"

Ezzel nem értek egyet. Természetesen az elméleti egyenesedet el tudod helyezni a való világban, de azt is csak elméletben. Ez tényleg csupán absztraktum. És a kiterjedéseit nem a való világ határozza meg, hanem a mi definíciónk.

"Ezeknek az alakzatoknak VAN (és 0-nál nagyobb) kiterjedésük, az egyenes végtelen hosszú, az 1 sugarú kör meg 2pi hosszú."

?

Sehol sem állítottam, hogy a geometriai alakzatoknak ne lenne kiterjedése. A geometriai pontnak nincs. Az egyenesnek egy van, a körvonalnak kettő, de ugyebár "vastagsága" nincs stb. De ez mind definíciójukból származó modell-tulajdonság.

2016. aug. 22. 11:42
 22/23 dq ***** válasza:

Igen, ezt írtam én.

És most lássuk hogy te mit:

"A pont, körvonal geometriai értelmezésén reklamálni a kiterjedés hiányát olyan, mintha azt mondanám, rajzolj le egy fát, te lerajzolod legjobb tudásod szerint, én ránézek a rajzra, megértem belőle a fa fogalmát, de nekiállok reklamálni, hogy miért nincs rajta fakéreg, miért nem látom a levelek pórusait és miért nem lengenek az ágai, pedig fúj a szél."

2016. aug. 22. 12:03
 23/23 anonim ***** válasza:

A pont csak 1helyet határozmeg a térben,egyenesen,iven.

Nem kell hogy mérete legyen.

Ha azt mondod hogy 1m átméröjű kör akkor mindenki tudni fogja hogy miről van szó. De elkezdenél 1 x,y kordináta rendszerben felírni a a kör pontjainak helyzetét az sok ideig tartana (mert ugyan véges de olyan hatalmas mennyiségü adat halmaz lenne a vége,hogy senki nem kezdene hozzá a megoldáshoz és kor nélkül maradnának) egyszerübb egy vegtelen nagy számot (végtelen) mondani. És rajzolni egy kört.

2017. jan. 4. 00:29
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!