Az alábbi mozgóképen látható zöld sav, ami szétmarja pillanatok alatt a kanalat, az milyen sav? Esetleg a képlet?
Fluorsav gondolom ilyesmit produkál.
De ez a videón nem az.
Ez egy jó kis trükk fizikaórára.
Itt a teljes videó:
Tehát akkor a kanalas kép csak trükk?
Azt hittem ezek a savak, lúgok jobban megviselik a szerves anyagot.
Meg is.
Mélyebben nem merültem el a témában, de itt valami kémiai trükk van. Vagy a kanál volt valami savsemlegesítő anyagből és az emberünk már semleges PH-értékű cuccba nyúlt, vagy nem is volt ott sav, a kanál volt trükkös anyagból.
A youtube videó kommentelői közt valaki forró vizet emleget és alacsony olvadáspontú ötvözetet, de a reakció a képen biztosan nem sima olvadás, esetleg a bevonat volt ilyen a kanálon, belül meg valami gyors, pezsgő oldódású anyag.
Én arra tippelek, hogy a kanál galliumból van, aminek az olvadáspontja éppen szobahőmérséklet fölött van, a folyadék pedig meleg víz. Azért van a csávó kezén kesztyű, hogy ne olvadjon el a kezében.
A savak meg nem ilyen értelemben "erősek" az csak egy arra vonatkozó reláció, hogy ki kinek hajlandó protont átadni. Amelyik sav ártalmas, az jellemzően az oxidatív hatása miatt az.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!