Ha egy nemnulla szám felírható racionális/irracionális alakban, akkor felírható-e "nem triviálisan" irracionális/racionális alakban?
Valószínű, hogy az (1/e)/1 és a (42/e)/42 azonos átalakítás... Értelemszerűen ez nem jó megoldás...
Azzal szokott a gond lenni, hogy irracionális számmal nem túl kellemes osztani, ezért variáljuk úgy, hogy racionálissal kelljen osztani. Ha így átírjuk, ugyanaz a probléma marad, hogy e-vel kellene osztani, de reméltem, hogy a példából ez egyértelműen kiderül... tévedtem...
8: "Én legalábbis érteni vélem a kérdést.
A gyök(2) fontos tulajdonsága, hogy algebrai, így az alapműveletekkel és hatványozással racionálissá alakítható.
Ez az alapja pl. a (gyök(3)-5) nevező gyöktelenítésének is, stb.
Az 'e' az viszont TRANSZCENDENS, ami kb. azt jelenti, hogy nem alakítható racionálissá az előző módon.
Így NINCS nem triviális bővítés, legalábbis az alapműveletek és a hatványozás segítségével."
Nem értem. Mi köze van annak, hogy egy szám algebrai, ahhoz hogy "nemtriviálisan" kihozható legyen a nevezõbõl?
Egyáltalán, mit értünk nemtriviális alatt? (elolvastam a kommenteket, nem derült ki)
Vegyünk egy algebrai számot, mondjuk az x^6+x^5=1 legkisebb pozitív gyökét (van 0 és 1 között gyöke) legyen mondjuk G.
Akkor az 1/G-vel mit tudsz csinálni, amit nem tudsz az 1/e-vel, és miért jó az neked?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!