Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Ha egy nemnulla szám felírható...

Ha egy nemnulla szám felírható racionális/irracionális alakban, akkor felírható-e "nem triviálisan" irracionális/racionális alakban?

Figyelt kérdés
A "nem triviális"-t úgy értem, hogy ha például a szám 1/e, akkor ennek a triviális átirata (1/e)/1.

2016. jún. 22. 17:59
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:

Valószínű, hogy az (1/e)/1 és a (42/e)/42 azonos átalakítás... Értelemszerűen ez nem jó megoldás...

Azzal szokott a gond lenni, hogy irracionális számmal nem túl kellemes osztani, ezért variáljuk úgy, hogy racionálissal kelljen osztani. Ha így átírjuk, ugyanaz a probléma marad, hogy e-vel kellene osztani, de reméltem, hogy a példából ez egyértelműen kiderül... tévedtem...

2016. jún. 22. 22:55
 12/15 Eszter76 ***** válasza:
Ebben az esetben a #8-as válaszoló már megadta a választ.
2016. jún. 22. 23:26
 13/15 Tom Benko ***** válasza:
Szerintem problémád nem annyira a racionális/irracionális, hanem az algebrai/transzcendens párosítással van.
2016. jún. 23. 15:08
 14/15 anonim ***** válasza:
0%
Ha irracionális számmal osztunk, akkor pontosan akkor lesz racionális a hányados, ha az osztandó az osztó racionális számszorosa. Minden más esetben irracionális. Mondjuk úgy lehet az osztást viszonylag pontosan elvégezni, ha az irracionális számokat approximáljuk, ekkor racionális számokat fogunk kapni, és ezeket osztogatjuk, míg a kellő pontosságot el nem érjük.
2016. jún. 25. 02:13
 15/15 dq ***** válasza:

8: "Én legalábbis érteni vélem a kérdést.

A gyök(2) fontos tulajdonsága, hogy algebrai, így az alapműveletekkel és hatványozással racionálissá alakítható.

Ez az alapja pl. a (gyök(3)-5) nevező gyöktelenítésének is, stb.

Az 'e' az viszont TRANSZCENDENS, ami kb. azt jelenti, hogy nem alakítható racionálissá az előző módon.

Így NINCS nem triviális bővítés, legalábbis az alapműveletek és a hatványozás segítségével."

Nem értem. Mi köze van annak, hogy egy szám algebrai, ahhoz hogy "nemtriviálisan" kihozható legyen a nevezõbõl?

Egyáltalán, mit értünk nemtriviális alatt? (elolvastam a kommenteket, nem derült ki)

Vegyünk egy algebrai számot, mondjuk az x^6+x^5=1 legkisebb pozitív gyökét (van 0 és 1 között gyöke) legyen mondjuk G.

Akkor az 1/G-vel mit tudsz csinálni, amit nem tudsz az 1/e-vel, és miért jó az neked?

2016. okt. 25. 22:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!