Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Milyen színe van a neutroncsil...

Milyen színe van a neutroncsillagnak? És miért pont olyan?

Figyelt kérdés

Amilyen színe van a neutroncsillagnak, olyan színe van a neutronnak is? Azaz egy marék neutron pont olyan színű lenne, mint maga a neutroncsillag?

Illetve ha a neutron önmagában sokáig nem életképes (felbomlik, összeáll valamivel), akkor hogyan alkothat egy egész csillagot csak színtiszta neutron? Hogyhogy nem esnek szét az őket alkotó neutronok?

2016. máj. 11. 20:00
1 2
 1/16 A kérdező kommentje:
Illetve a neutroncsillag mitől világít, ha már egyszer kihűlt? Illetve a nagyon közeli részecskék, és az atomstruktúrák felbomlása miatt egyáltalán beszélhetünk hőmérsékletről? Hiszen annyira sűrű, hogy mozogni a benne lévő neutronok alig tudnak, nyilván tehát tudományos értelemben vett hőmérséklete nincs.
2016. máj. 11. 20:03
 2/16 anonim ***** válasza:
Fehér
2016. máj. 11. 20:29
 3/16 anonim ***** válasza:
Hogy milyen színe van, azt nem tudom, de vagy fekete, vagy fémes színű. És azért nem bomlik el a neutron, mert pont hogy nem önmagában van, hanem sokan vannak mellette, nagy nyomáson. Hőmérséklete mindennek van, még a fénynek is.
2016. máj. 11. 22:55
 4/16 A kérdező kommentje:

A hőmérséklet a részecskék mozgásából származik. Ha egy részecske a nagy nyomás hatására nem tud mozogni, akkor a hőmérséklet értelmezhetetlen.

Illetve a neutroncsillagnak miért lenne fémes színe? Ezt honnan veszed? Illetve a tudósok miből tudták ezt megállapítani?

2016. máj. 11. 23:17
 5/16 anonim ***** válasza:
A hőmérséklet nem csak a részecskék mozgásából származhat, a háttérsugárzás 2.7 fokos hőmérséklete pl. miből van? Nagy nyomás alatt miért ne mozoghatnának a részecskék? A színe pedig kizárásos alapon vagy fekete, vagy fémes, mert miért lenne pl. zöld vagy hupikék?
2016. máj. 12. 00:09
 6/16 Wadmalac ***** válasza:

Egy neutroncsillag majdnem fekete lyuk, óriási gravitációval.

A beszívott csillagközi anyagok a felszín felé közeledve sűrűsödnek, melegednek, felizzanak. A neutroncsillagnak is lehet akkréciós korongja, az meg világít.

Ami anyag meg eléri a felszínt, abban az atomszerkezet összeomlik, az elektronok a protonokba préselődnek, neutronná alakulnak, közben a "fölös" energia fotonok formájában távozik, így a neutroncsillagnak lehet saját fénye is, HA van anyagbeszívása.

2016. máj. 12. 08:12
 7/16 Wadmalac ***** válasza:
Amúgy szerintem egy színtiszta neutron égitestnek nem lehet színe, szóval a visszaverődő fényspektrumnak meg kell egyeznie a beesővel, hiszen nem tud elnyelni semmit, nincsenek gerjeszthető elektronok.
2016. máj. 12. 09:32
 8/16 A kérdező kommentje:
Tehát akkor a neutroncsillag felszíne a "tökéletes tükör"?
2016. máj. 12. 10:44
 9/16 Wadmalac ***** válasza:

Hát, felületi egyenetlenségek a nagy gravitáció miatt maximum szubatomi szinten lehetségesek, tehát igen, egy higanygömböt kéne látni.

Szerintem.

De mint mondtam, a folyamatosan beeső csillagközi anyag folyamatosn fotonkibocsátást kel, hogy produkáljon, tehát lesz olyan saját fénye, ami ezt elfedi.

Ismét csak szerintem.

:)

2016. máj. 12. 11:54
 10/16 anonim ***** válasza:
a neutroncsillag feketetestnek minősül? mert akkor a hőmérsékletét figyelembe véve planck görbérőlleolvasható
2016. máj. 12. 22:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!