Milyen színe van a neutroncsillagnak? És miért pont olyan?
Amilyen színe van a neutroncsillagnak, olyan színe van a neutronnak is? Azaz egy marék neutron pont olyan színű lenne, mint maga a neutroncsillag?
Illetve ha a neutron önmagában sokáig nem életképes (felbomlik, összeáll valamivel), akkor hogyan alkothat egy egész csillagot csak színtiszta neutron? Hogyhogy nem esnek szét az őket alkotó neutronok?
A hőmérséklet a részecskék mozgásából származik. Ha egy részecske a nagy nyomás hatására nem tud mozogni, akkor a hőmérséklet értelmezhetetlen.
Illetve a neutroncsillagnak miért lenne fémes színe? Ezt honnan veszed? Illetve a tudósok miből tudták ezt megállapítani?
Egy neutroncsillag majdnem fekete lyuk, óriási gravitációval.
A beszívott csillagközi anyagok a felszín felé közeledve sűrűsödnek, melegednek, felizzanak. A neutroncsillagnak is lehet akkréciós korongja, az meg világít.
Ami anyag meg eléri a felszínt, abban az atomszerkezet összeomlik, az elektronok a protonokba préselődnek, neutronná alakulnak, közben a "fölös" energia fotonok formájában távozik, így a neutroncsillagnak lehet saját fénye is, HA van anyagbeszívása.
Hát, felületi egyenetlenségek a nagy gravitáció miatt maximum szubatomi szinten lehetségesek, tehát igen, egy higanygömböt kéne látni.
Szerintem.
De mint mondtam, a folyamatosan beeső csillagközi anyag folyamatosn fotonkibocsátást kel, hogy produkáljon, tehát lesz olyan saját fénye, ami ezt elfedi.
Ismét csak szerintem.
:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!