Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Ilyen esetben, hogy jön ki a...

Ilyen esetben, hogy jön ki a határérték?

Figyelt kérdés

limx->0 harmadik gyök alatt x^2 szorozva ln(x^2)

Wolfram 0-át hozott eredménynek. Én is erre gondoltam, de nem tudom, hogy jól logikáztam-e abból, hogy a köbgyök alatt 0 az nulla és ezzel szorozva az ln tagot nullát kapok eredményül.

Matek egyből próbálok átjutni és ahhoz kell.

#matematika #határérték #remélemátmegyek
2016. jan. 25. 13:01
 1/7 anonim ***** válasza:

Rosszul logikáztál. Határértékeket így nem osztogatunk.

Viszont az eredmény jó. A szorzatfüggvényt átírjuk tört alakba. ln(x^2)/x^(-2/3). A L'Hospital szabályt alkalmazva deriváljuk a számlálót és nevezőt külön külön, és ennek vizsgáljuk a határértékét. Ha van, akkor az eredeti függvényé is ugyanaz. (2/x)/-x^(-2/3-1) = -2/x^(-2/3) -->0.

Ezért az eredeti is nullához tart, ha x tart a +0-hoz.

2016. jan. 25. 13:23
 2/7 Wadmalac ***** válasza:
0%
x-> 0 esetén x^(2/3)->0, az ln-es tag meg 1-hez. A határérték is 1*0 lesz.
2016. jan. 25. 13:27
 3/7 anonim ***** válasza:

Az eredmeny jo, a logika nem. Az ln x² 0-hoz tartva -vegtelenhez tart es nem tudhatod hogy a 0-hoz tarto, vagy a minusz vegtelenhez tarto az erosebb, ugyanigy mondhatnank hogy az ln tag minusz vegtelenhez tart, amivel szorozva a kobgyokos cuccot minusz vegtelent kapsz... (pontosabban pluszminusz vegtelent attol fuggoen merrol tartasz nullaba az x-szel).

Viszont hasznalhatod a logaritmus azonossagait, igy arra jutsz hogy ln(exp(kobgyok(x²))+x²) egyenlo a kifejezeseddel. Itt a zarojelben levo resz egyertelmuen tart az egyhez (e^0 + 0), ln1 = 0 es kesz is vagy.

2016. jan. 25. 13:29
 4/7 A kérdező kommentje:
Rendben, köszi! L'Hospitalt tudom, csak nem jöttem rá, hogy itt is ezt kellene valahogy használni.
2016. jan. 25. 13:30
 5/7 Wadmalac ***** válasza:
#1-esé a hivatalos szabályos megoldás, csak én már itt fejben parasztlogikáztam, ugyebár a konstans*0 illetve konstans*végtelen formátumok esetében ez is elég, csak mondjuk ZH-ban nem. :D
2016. jan. 25. 13:31
 6/7 anonim ***** válasza:

csakhogy ez nem konstans*0 alaku, mivel az ln0 nem nulla hanem minusz vegtelen(hez tart).

Ez nulla * minuszvegtelen alaku. Az meg ugye lehet barmi (elvileg) nulla es vegtelen kozott.

2016. jan. 25. 13:38
 7/7 Wadmalac ***** válasza:

Bassz....sorry.

Kapkodás szüli a hülyeséget.

2016. jan. 25. 14:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!