A matematika egyes témaköreiben milyen műveleteket alkalmazunk?
Milyen műveletek vannak pl.:
- az algebrában
- a számelméletben
- a halmazelméletben
- a geometriában
- az analízisben
Először is, már befejeztem a középiskolát, csupán érdekel a dolog. Arra is gondoltam, hogy majd ha évek múlva lesz elég pénzem, elmegyek tanulni főiskolára matematikát. Bár ezt a kérdést ettől függetlenül tettem ki. Csupán érdekel, hogy pl. az algebrában az összeadás, kivonás, szorzás, osztás, hatványozás, és gyökvonáson kívül milyen műveletek vannak még. Nem kell elmagyarázni, csupán 1-1 névre lennék kíváncsi. Csupán egy felsorolásra. Azért nem fogok könyveket bújni (legalábbis egyelőre), hogy megtudjam még 10-20 művelet nevét. És mivel az interneten sehol sincsenek fent ezek a műveletek, ezért egyszerűbb ide kitennem a kérdést. Tehát még egyszer:
A fő kérdés alatt felsorolt matematikai szagágakba milyen műveletek tartoznak (elég csak a nevek felsorolása).
Azt tanácsolom, hogy ezekre a könyvekre keress rá és a tartalomjegyzéket nézd át. Az egyetemi tankönyvek még jobb szűkítés.
- az algebrában : [link] , [link]
- a számelméletben : [link] , [link] , [link] ,
- a halmazelméletben : [link] , [link]
- a geometriában : [link] , [link] , [link]
- az analízisben : na nekem pl 6 féle analízisem volt, most ezt nem fogom mind belinkelni. Röviden integrál, drivál, transzformál, sorok-sorozatok, diff egyenletek, többváltozós rendszerek, metrikus és normál terek,
De ugyan ezekben a témákban egy záróvizsgás vagy szigorlati tételsorra rákeresel, hasznos lehet. (Mellékesen ma már nem nagyon van szigorlat, ezért érdemes ezeket az anyagokat begyűjteni, mert fontosak lehetnek).
Az 5. válaszomban leírtam pár példát:
http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__egyeb-kerdesek__73..
"
Mondok még példákat, amik így hirtelen eszembe jutnak: Konvolúció, kommutátor, irreducibilis dekompozíci, tranzitív dekompozíció Direkt-szorzat, direkt-összeg, komplexusszorzat, belső szorzat, skaláris szorzat, vektoriális szorzat, tenzoriális szorzat és még lehetne sorolni nagyon sok mindent."
Ezek csoportelméleti műveletek, azonban a csoportelméletből a matematika (és fizika) nagyon sok eredménye direkt módon következik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!