Üdv! A kérdésem elsősorban matematikusoknak, illetve közgazdászkollégáknak szólna. Van-e esetleg tapasztala valakinek az ELTE vagy a BCE Aktuárius MSc képzésével kapcsolatban?
Szia!
Én itt tanulok, fizikusként végeztem az ELTE-n. Nem tudom milyen matematikai alapokat adnak nektek a BGF-en, de azt tudom, hogy a Corvinus közgazdasági alapkézései nagyon el vannak maradva matematikában, és sajnos a BGF pedig még annyira sem tartja a versenyt abban, hogy minél magasabb szintű matematikai tudást adjanak a hallgatóknak. Ezt onnan tudom, hogy korrepetáltam ismerősömet a Corvinnusról, és láttam miket tanultak matekból végzős létükre.
Persze attól még hogy nem tanultatok felsőbb matematikát, még magadtól megtanulhattad, szóval ne érts félre, nem téged minősítelek. Sőt, senkit sem minősítek, mindössze annyit mondok, hogy talán a BGF pénzügyi szaka nem ennek a matematikusi képzésnek az előszobájaként lett kitalálva.
Itt nagyon kemény matematika van, a valószínűségszámítás II anyagát rutinszerűen kell használni.
Szóval a mértékelméletet, funkcionálanalízist, szigma-algebra-soroztokat (martingálok témaköre) kívülről kell fújni; amit az ember a Bsc-n megtanul.
Ez a szak elsősorban az alkalmazott matematikus Bsc végzettségű embereknek ajánlott. Eddig valamelyest jó világ volt, mert a Corvinus és az ELTE közösen csinálta ezt a szakot, de most már csak az ELTE viszi tovább, szóval a követelmények és a színvonal is emelkedett.
Ez a szak elsősorban nem a gazdaságról és a pénzügyekről szól, hanem matematikáról. 2 szakirány van: aktuárius és kvantitatív pénzügyek. A legtöbben az aktuáriust választják, mivel Magyarországon ezzel a szakmával lehet átlagosan legtöbbet keresni. Azonban ez nem igényel túl sok gazdasági tudást. Szótatisztikus, kockázatelemző munka. Épp ezért csodálkozom azon, hogy miért épp az aktuáriust említetted kérdésedben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!