Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Egy függvény grafikonjából,...

Egy függvény grafikonjából, hogyan tudom meg az adott f (x) hozzárendelését?

Figyelt kérdés
Mert ugye a hozzárendelésből sima ügy felvázolni a fgv.-t, de, ha van egy nagyon csúnya függvényem(értsd nem parabola) akkor hogyan lehet meghatározni a hozzárendelést?

2015. nov. 5. 22:11
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
El kell olvasni a 3-as leírást. Ott van jelent a legkisebb négyzetek módszere, én csak arra hivatkoztam később vissza.
2015. nov. 6. 20:37
 12/17 A kérdező kommentje:
Nem középiskola, egyetem. Most tartunk a deriválás után a függvényvizsgálatnál és csak felötlött bennem a kérdés. Ellenben, ha középiskolás érdeklődő lennék akkor is ugyan ez lenne a kérdésemre a válaszod szóval kár forszírozni, hogy akkor felesleges ilyeneket írni, hiszen erre voltam kíváncsi, ha nem értem kiguglizom.
2015. nov. 8. 21:15
 13/17 anonim ***** válasza:
Akkor én kérek elnézést, a "nagyon csúnya függvényem(értsd nem parabola)" megjegyzés volt, amiért én arra gondoltam, hogy középiskolás szintű feladat kapcsán került elő a probléma. Amúgy, megint csak találgatni tudok, de ha ez az első féléved, és már most deriválást tanultok, akkor nem hiszem, hogy nagy mélységekig belemennétek majd, ahol kicsit komolyabb az analízis oktatás, ott csak az analízis második félévében kerül elő. Ellenben, ha tényleg érdekel ez a téma, akkor én továbbra is kitartok amellett, hogy az interpolációnak nézz utána, ezen belül is, szerintem először a Lagrange, majd esetleg a Spline interpolációknak, ezek még viszonylag könnyen emészthető dolgok, de persze, ha úgy érzed megy a dolog, utánanézhetsz például a többváltozós függvények interpolációjának, szerintem az egy kifejezetten érdekes téma, hogy hogyan lehet megvalósítani, hiszen már a Lagrange interpoláció alapötlete se általánosítható több változóban.
2015. nov. 9. 12:48
 14/17 anonim ***** válasza:
Megint sikerült olyat írnom, amibe nem gondoltam bele rendesen, és marhaság lett belőle, megfelelő polinomokkal azért általánosítható.
2015. nov. 9. 13:08
 15/17 anonim ***** válasza:
Hermite-splineoknak nézz utána, azzal működnek térben is a dolgok, ha az érdekel.
2015. nov. 9. 16:54
 16/17 A kérdező kommentje:
Mérnök szakos vagyok, nem matek szóval nem hiszem, hogy nagy mélységekig belevetjük majd magunkat, de mindenesetre utánanézek ezeknek, köszönöm!
2015. nov. 10. 06:54
 17/17 anonim ***** válasza:
Tényleg nem fogtok belemenni, alapkurzuson legalábbis. Majd szakodostál függően, a kívánatos mértékben. Attól függ az egész, milyen területre kerülsz.
2015. nov. 10. 17:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!