Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Ha egy teában van X mennyiségű...

Ha egy teában van X mennyiségű C-vitamin, és 5 percig főzöm 100 fokon, akkor ez alatt az 5 perc alatt az X mennyiségű C-vitaminból mennyi marad?

Figyelt kérdés
Tehát hogy kb. 1/3-ad része marad meg, vagy pl. 25%-a, stb.
2015. nov. 1. 21:14
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:

#9-10: A Google fordítót ismered?

(Chrome/jobb egér gomb/fordítás magyar nyelvre)

Élelmiszer-készítmény

A C-vitamin kémiailag bomlik bizonyos feltételek mellett, amelyek közül sok alatt előfordulhatnak a főzés élelmiszer. A C-vitamin koncentrációja a különböző élelmiszer-anyagok csökkentik az idővel arányosan a hőmérséklet azokat tároljuk és a főzés csökkenti a C-vitamin-tartalma zöldségek mintegy 60% -kal esetleg részben a megnövekedett enzimatikus megsemmisítés, mint lehet több szignifikáns al-forrási hőmérsékletet. hosszabb főzési időt is hozzá, hogy ez a hatás, mint akarat réz élelmiszer hajók, amelyek katalizálják a bomlási.

Másik oka a C-vitamin, hogy elveszett származó élelmiszer kimosódás, ahol a vízben oldódó vitamin feloldódik a főzés víz, amely később önteni, és nem fogyasztott. Azonban a C-vitamin nem mosódik minden zöldségek azonos ütemben; kutatás szerint a brokkoli tűnik, hogy a sokkal, mint bármely más. A kutatások azt is kimutatták, hogy a frissen vágott gyümölcsöt ne veszítse el jelentős tápanyagokat, amikor hűtőszekrényben néhány napig.

---

Nem túl jó, de a lényeg kihámozható. :D

2015. nov. 2. 21:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/20 A kérdező kommentje:
Igazad van, tényleg kivehetőek a lényeges dolgok. Én szándékosan nem használom általában nagyobb terjedelmű szövegek fordítására, mert szinte értelmetlen szöveget fogok kapni.
2015. nov. 2. 22:05
 13/20 anonim ***** válasza:

Kettesnek üzeni egy vegyész, hogy a C vitamin bomlik és oxidálódik. Ezeknek a folyamatoknak szobahőmérsékleten van egy adott sebessége. És kémiából tudni illik, hogy minden 10 fok hőmérsékletemelés duplájára emeli a reakció sebességet. Szóval 70 fok hőmérséklet emelés 128-szorosára gyorsítja a reakció sebességeket!

Akár meleg vízben kell feloldani a Coldrexet, akár nem!

2015. nov. 3. 16:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/20 A kérdező kommentje:

"A C-vitamin felezesi ideje 70 fokon ~250 perc, 90 fokon ~160 perc. Vagyis forro vizben elkezd ugyan bomlani de oraink vannak, meg nagyon forro tea eseten is, mire akar csak a felet is elvesztenenk, szoval hacsak nem forralod a teat direkt mondjuk 8-10 ora hosszat, akkor nem vesztesz tul sok vitamint."


Eszerint a hozzászólás szerint 20 fok különbség esetén mégsem nőtt 128*128 nagyságrendet a bomlás sebessége. Mindössze kb. 1/3-ad részével növekedett. Most akkor melyikőtöknek van igaza? Mert őt 100%-ra értékelték.

2015. nov. 3. 16:33
 15/20 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező, nem értem a gondolkodás-módodat, és nem értem hogy jött ki a 128*128. Azt mondtam reakciókinetikából, hogy minden tíz fok hőmérséklet emelkedés a duplájára növeli a reakció sebességét. 70 fokról 90 fokra emelkedni, az két szer 10 fok emelkedés, tehát két duplázódás van bomlási sebességben. Két duplázódás az nálam 4-szeres(!) különbség, és nem 128*128-szoros .

Nem tudom, ki honnan szedi az adatait, amiről beszél, de az bizonyos, hogy mérési elrendezéstől, közegtől, a levegő jelenlététől stb. függően a C-vitamin bomlási félideje 90 C fokon a perc nagyságrendbe esik!

[link]

Ha megnézed a kinetikai görbéket a cikk végén, akkor azt láthatod, hogy 1-ről 0,6-re csökkent a C vitamin koncentráció fél perc alatt 90 fokon. (Ők ezt mérték) [Szóval egy percen belül megfeleződik a mennyiség!]

Szóval a kérdésedre válaszolva, ha 5 percig főzöd 100 fokon a teádat C vitaminnal, akkor jó közelítéssel elbontottad az összes C vitamint benne!

2015. nov. 4. 09:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/20 anonim ***** válasza:

Innen szedtem az adataimat:

[link]

2015. nov. 4. 09:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/20 A kérdező kommentje:

#15


Köszönöm. és bocsi ha hülyeségeket beszélek.

2015. nov. 4. 11:13
 18/20 A kérdező kommentje:

"A C-vitamin felezesi ideje 70 fokon ~250 perc, 90 fokon ~160 perc. Vagyis forro vizben elkezd ugyan bomlani de oraink vannak, meg nagyon forro tea eseten is, mire akar csak a felet is elvesztenenk, szoval hacsak nem forralod a teat direkt mondjuk 8-10 ora hosszat, akkor nem vesztesz tul sok vitamint."


Te pedig le vagy pontozva. Azt mondod, hogy órákig lehetne főzni, közben 5 perc alatt szinte teljesen elbomlik 100 fokon.

2015. nov. 4. 11:15
 19/20 anonim ***** válasza:

Nezd, most mar itt van a ket cikk, vesd oket ossze, en a masodik linken talaltam a tobb oras merest, konnyen lehet, hogy az egyik meres hibas, vagy valamelyikunk hibasan interpretalta, vagy valami tok mast mer a ket cikk (pl szarazon vagy oldott allapotban, nem olvastam az elsot).

A szazalekkal meg ne foglalkozz, mert mindenki erzelembol nyomogat, nem tartalomra. Ha jo kedve van, zoldet nyom, stb. Azt se tudni, hogy egy szavazat mogott hany ember van, lehet hogy az en 100%-omat 3 ember hozta ossze, a masiknak a 85%-at pedig 10, akik kozul harom duheben lefele nyomott.

2015. nov. 4. 11:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 20/20 anonim ***** válasza:

Látod, kedves kérdező, itt jön az, amit #15-ös kommentemben írtam, "hogy mérési elrendezéstől, közegtől, a levegő jelenlététől stb. függően"...

A #8-as kommentelő nem légből kapott információkat közölt nekünk, mert nagyon korrektül #16-os hozzászólásában meghivatkozta, hogy milyen tudományos közleményből szedte az adatait.

És tulajdonképpen itt a válasz a #6-os kommentelő által feltett [és talán túlzott mértékben felpontozott] kérdésére: "Hogyan lehet megkülönböztetni a mesterséges C-vitamint a természetestől?"

Hát, így. A #8-as kommentelő ugyanis egy olyan mérésre hivatkozik, ahol a C-vitamin bomlását gránátalma dzsúzban mérték. Én meg, mivel te teát kérdeztél, vizes közegben való bomlásáról beszéltem.

A gránátalma dzsúzt főzve a C-vitamin sokkalta hosszabb ideig bírja a magas hőfokot (esetleg dehidro-aszkorbinsavvá alakulva), mert a gyümölcsben lévő természetes antioxidánsok, a gyümölcsvelő pH értéke és más egyéb biológiai és kémiai tényezők óvják a C-vitamint [L-aszkorbinsavat] az elbomlástól.

Én meg a te teádat főztem C-vitaminnal, és abban nem marad semmi 5 perc múlva 100 fokon.


Ez a különbség, ha a C vitamin a saját természetes hordozójában, a gyümölcsben van benne, vagy amúgy csak önmagában a vízbe teszem.


[Zárójelben jegyzem meg, hogy az aszkorbinsavnak 2 enantiomer párja van, és csak egy enantiomernek van jelentős biológiai aktivitása. Az élőlények is ezt az L-aszkorbinsavnak nevezett vegyületet állítják elő. A gyógyszeripar által előállított C-vitamin is ez az L-aszkorbinsav. Az ipari méretekben történő gyártás során az Acetobacter xylinum baktériumfaj biztosítja, hogy csak a biológiailag hatásos enantiomert állítsuk elő, és a biológiai aktivitás nélküli aszkorbinsav molekulák ne képződjenek meg. (Lásd: Reichstein-szintézis ) ]

2015. nov. 4. 15:17
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!