Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Ha színeket és hangokat el...

Ha színeket és hangokat el tudunk képzelni, vissza tudunk emlékezni rájuk, akkor ízeket és szagokat miért nem tudunk elképzelni?

Figyelt kérdés
Pl. ha azt kérném valakitől, hogy képzeletben gondoljon egy hozzá közeli személyre, akkor mindenki el tudná képzelni az illetőt. Ha azt kérném, hogy képzelje el a hangját is, az is menne. De ha a kedvenc ételének az ízét kéne elképzelnie, vagy a szagát, akkor az már nem menne neki. Nekem sem megy, egyszerűen nem tudom szagokat, ízeket elképzelni. Legalábbis nem olyan erősen. Érzeteket, tapintásokat szintén alig tudok elképzelni. Miért van ez? Hangokat és képeket miért könnyebb elképzelni?
2015. aug. 31. 09:31
1 2 3
 21/25 A kérdező kommentje:

"Látod, pont ez mutatja, hogy bizony emlékszel rájuk, max csak akkor idéződnek fel, ha eszed őket, vagy valami mást."

Hogyha eszem, akkor tudom, hogy amit eszek, az pl. banán. De felidézni nem tudom az ízét előtte. Bár már annyit beszélünk erről, hogy kezdem felidézni az ízeket. Lehet mégis sikerülni fog, ha egy kicsit gyakorlom.

2015. aug. 31. 23:55
 22/25 Wadmalac ***** válasza:

Tisztán emlékszem az összes ex-barátnőm parfümjére, bármikor fel is ismerem és névhez kötöm. :D

Ha valahol egy kaja ízlik, otthon össze tudom rakni emlékezetből a fűszerezését.

Fémiparban dolgozva egy megtapintott felületérdességhez hetek múlva is tudok viszonyítani egy másikat.

Szerintem - bár biztosan emberenként különböző mértékben öröklődés is belejátszik - a különböző érzékekhez tartozó emlékezet függ attól, mennyire ingergazdag környezetben él az ember, illetve az érzékelés pillanatában mennyire figyel ezekre a tulajdonságokra.

Sok ember állítja, hogy nem tud színeket álmodni. Számomra ez is furcsa. Álmomból is gyakran maradnak meg színek, tapintás-érzetek, szagok emlékei, zenei dallamok, sőt, sosem olvasott versek, volt már, hogy gyorsan reggel leírtam azt a két versszakot, amire emlékeztem, utánanéztem neten, sehonnan sem kerül elő hasonló, úgyhogy valószínűleg álmomban az agyam produkálta.

Ez szerintem emberenként változó, az marad meg, ami foglalkoztatja az agyát.

2015. szept. 1. 10:12
 23/25 A kérdező kommentje:
Érdekes, az én álmaim színesebbek mint a valóság. A szememet ahogy becsukom rögtön színes foltokat meg mintázatokat látok.
2015. szept. 1. 11:42
 24/25 anonim ***** válasza:

Ha kiraknék eléd egy képet egy citromról, akkor összecsordulna a nyál a szádban. Azért, mert tudod, hogy a citrom milyen hatást vált ki, és ezt az agyad megjegyezte.

Amúgy szagokra is lehetséges emlékezni. Sőt! Az illat az, aminek segítségével a legtöbb emlék felidézhető. Nem tudom, hány éves vagy, de ha visszamész majd egy szép napon az iskoládba (akárcsak megnézni), akkor az ismerős szagok alapján fognak eszedbe jutni emlékek és érzések. Engem is nagyon sokszor emlékeztetnek illatok múltbéli dolgokra, mert tudom, hogy a múltban pont azt a szagot éreztem, amit esetleg most érzek. Például bementem egy terembe, és teljesen visszaidéződtek gyerekkoromból egyes rokonoknál történt látogatások. Egyből arra emlékeztem. Pedig a terembe kinézetre semmi sem hasonlított a gyerekkori emlékeimre. Egyedül az illat volt ugyanolyan.

De ízekre is mondok a citromnál jobb példát. Én kiskoromban, mint kíváncsi gyerek, megkóstoltam a szappant. Utólag nem tűnik nagy okosságnak, de gyerekként sok hülyeséget megcsinál az ember. Iszonyat rossz volt, ráadásul mintha marta volna a számat, szóval baromi rossz döntés volt, még kimosni se lehetett. Na, de mesélem tovább. Voltunk Tihanyban - nemrég. És Tihanyról egyvalamit tudni kell: ott minden a levenduláról szól. És hát persze, nyári melegben jól esik egy kis fagyi. És mit ad Isten, árultak ott levendulás fagylaltot is. Hát ha már Tihany, és amúgy is levendula, gondoltam megkóstolom. Sokan mondják róla, hogy finom. Nos, nekem kínszenvedés volt végignyalnom azt a levendula fagyit. És tudod miért? Mert az íze tökélesen emlékeztetett a szappanra. És bár a fagylaltnak semmi olyan rossz mellékhatása nem volt mint annak idején a szappannak, de mégis ilyen hosszú idő múltán is képes volt az agyam felidézni nem csak az ízét, hanem a hozzá köthető kellemetlen emlékeket (azt hogy marta a számat). Hát így esett meg, hogy egy fagyi különlegességet nem tudtam élvezni. Pedig egyébként az egy minőségi fagyizó volt!

Szóval igenis meg tudjuk őrizni a szagokat és ízeket, a hangokhoz és képekhez hasonlóan.

2015. szept. 2. 00:50
 25/25 anonim ***** válasza:

#13 ez a te véleményed.

Az igazság az, hogy nagyon sokmindenhez sokkal jobban érthet bárki, ha többet foglalkozik vele, és még többet, ha tudja ezt valamihez kötni. A legegyszerűbb és leghatékonyabb a kommunikáció alapján történő tanulás és kevésbé az intuitív formája. A kommunikáció leghatékonyabb formája a szavakban való megfogalmazás.

Az illatokból egy átlag ember 1000-1200at képes megkülönböztetni. Egy kifinomultabb értékekkel rendelkező akár többszörösét ennek. Ellenben sokan ezt nem tudják és nem is foglalkoztatja őket. Amikor elkezdenek tudatosan foglalkozni ezzel, az érzékszervi ingerek keltette idegi aktivitások megerősített formában lesznek jelen az agyban. Ha ezeket az impulzusokat tudja egy olyan valamihez kötni az egyén, amit már ismer, akkor az illatokat is könnyen tudatosíthatja.

Hogyan működik ez?

Kézbe kell fogni valamit és megszagolni, közben magunkban, vagy akár hangosan is mondjuk ki az illat forrását. Ilyen módon nem csak az illat érzéke lesz meg, de könnyen visszahívható lesz. Mindkét irányban. Tehát ha kicsit is hasonlót érez valaki, képes megmondani, mire hasonlít. Ezért érdemes ezt alap illatokkal rögzíteni és nem feltétlenül komplex illatokkal. (pl otthon megtalálható fűszerekkel, zöldségekkel, gyümölcsökkel stb.)

Aztán lehet komplex illatokkal is játszani, ilyenkor jó,ha valaki segít kitalálni, mit érezhető még benne. Ezt vagy még tudjuk erősíteni, vagy meg tudjuk állapítani, mi ezt nem érezzük. Ezzel is fejlődik az érzékszervünk.

Még szkeptikusoknál is működik. (tapasztalat)

2015. szept. 2. 10:26
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!