Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Ha színeket és hangokat el...

Ha színeket és hangokat el tudunk képzelni, vissza tudunk emlékezni rájuk, akkor ízeket és szagokat miért nem tudunk elképzelni?

Figyelt kérdés
Pl. ha azt kérném valakitől, hogy képzeletben gondoljon egy hozzá közeli személyre, akkor mindenki el tudná képzelni az illetőt. Ha azt kérném, hogy képzelje el a hangját is, az is menne. De ha a kedvenc ételének az ízét kéne elképzelnie, vagy a szagát, akkor az már nem menne neki. Nekem sem megy, egyszerűen nem tudom szagokat, ízeket elképzelni. Legalábbis nem olyan erősen. Érzeteket, tapintásokat szintén alig tudok elképzelni. Miért van ez? Hangokat és képeket miért könnyebb elképzelni?
2015. aug. 31. 09:31
1 2 3
 11/25 A kérdező kommentje:

"Ezek szerint általában az édességek ízét, a finom ételek, italok ízét se."

Bizony nem.

"Legalább nem fogod őket megkívánni."

Általában nem is szoktam. Ha édességre vágyom, akkor akármi lehet. van, hogy csokit szeretnék enni, de helyette inkább banánt eszem, mert az is édes. Amikor megkívánok valamit, akkor csak azért van, mert a szervezetem kívánja, meg talán emlékszem arra, hogy finom, de magára az ízére nem. Viszont ha te fel tudod idézni, akkor miért eszel? Pont hogy nekem kéne elhíznom, hiszen én nem tudom felidézni az ízeket, viszont kívánni kívánhatok valamit (mert pl emlékszem, hogy finom), és ha újra át akarom élni, akkor muszáj megennem. De te fel tudod idézni, neked nem kell enned hozzá. Te csak rágondolsz, és máris érzed az ízét a szádba.

"Túl fogsz élni engem, én elhízok és belehalok, Te pedig egészséges maradsz."

Hát azt nem tudom, de most 20 éves vagyok, és még szeretnék 60-70 évet élni egészségesen.

2015. aug. 31. 17:52
 12/25 anonim ***** válasza:

Akkor nálad van valami difi, mert én és a legtöbb ember ízeket és szagokat is felidéz nagyon is pontosan.

Érzeteket, tapintásokat is nagyon könnyen felidézek.

2015. aug. 31. 17:55
 13/25 anonim ***** válasza:
0%

#9: "Ha megtanulnod megfogalmazni"

EZ csak magyarázkodás. Én szavak nélkül is felidézem, pint, hogy megfogalmazni nem tudom, mert a szavak félrevezetnek könnyen. Nem is az élményre emlékszel, hanem a szóra.

2015. aug. 31. 17:57
 14/25 A kérdező kommentje:

"Kérdező, ha megkérdezné valaki, hogy írd körül a kakaós csiga ízét, mégis meg tudnád tenni, nem?"

Igen. Édes, és olyan az íze mint a kakaónak. De magára a kakaó ízére nem emlékeznék, és arra sem, hogy milyen az édes íz. Arról sincs fogalmam, hogy milyen a keserű íz. Tudom hogy rossz, nem is szeretem, de felidézni nem tudom.

"Márpedig szerintem igen, mert gondolom, ha eszel egy kakaós csigát és töltött káposztát, akkor meg tudod őket különböztetni."

Persze. De ha egyiket sem eszem, akkor egyik ízére sem emlékszem. Tudom mi a különbség a kettő között, de visszaemlékezni az ízükre nem tudok. Lehet hogy furcsa neked, de igen, emlékszem rá, hogy a kakaós csigának más volt az íze, mint a töltött káposztának, de nem fogom tudni, hogy mégis miben volt más. Persze, édesebb volt. Nem is azzal van a baj, hogy nem tudom érzékelni az ízeket. Hanem azzal, hogy ha elmegy az ízük, akkor már nem fogom tudni visszaidézni, hogy milyen is volt az ízük.

"Ha meg tudod különböztetni az ízeket, le is tudod írni, hogy milyenek."

persze, mert megtanultam ,hogy a kakaós csiga édes, és kakaóízű. A töltött káposzta pedig... nos fogalmam sincs. Már vagy 20x ettem ilyet életemben, de fogalmam sincs az ízére. Igaz, nem sűrűn eszek belőle, de tényleg, fogalmam sincs hogy milyen íze lehet.

"Ha le tudod írni, hogy milyenek, ahhoz igazából az kell, hogy felidézd, hogy amikor etted, milyen íze volt."

Nem. Nem kell tudnom. De akármi lehet, lehet, hogy tudat alatt emlékszem rájuk, és tudom az ízüket. De hiába fut össze a nyál a számba, ha látom hogy valaki citromot eszik, fogalmam sincs milyen íze van a citromnak.

2015. aug. 31. 17:59
 15/25 A kérdező kommentje:

"Akkor nálad van valami difi, mert én és a legtöbb ember ízeket és szagokat is felidéz nagyon is pontosan."

Én nem.

"Érzeteket, tapintásokat is nagyon könnyen felidézek."

Na ez a másik. Télen amikor megyek a hidegben, és fázok, akkor kívánom a nyári meleget, de nem tudom felidézni, hogy az milyen. Egyszerűen nem megy. Most nyáron meg a téli hideget nem tudom felidézni (nem mintha szeretném hogy hideg legyen). Fogalmam sincs milyen fázni, mert egyszerűen nem emlékszem vissza rá. Emlékszem hogy rossz, emlékszem, hogy vacogok, meg hogy hol vagyok, meg hogy este van-e vagy sem, emlékszem, hogy ki kivel beszél, de felidézni azt nem tudnám magát a hideget. Ez olyan, mint amikor elfelejtesz valamit, de megmondod az oldalszámot, a sorszámot, meg hogy ott hányadik szó az, amit elfelejtettél. Én már voltam így. Elfelejtettem magát a szót, de azt tudtam, hogy a könyvben hol található meg. Sőt, azt is hogy hány betűből áll. Viszont magára a szóra nem emlékeztem. Tudom furcsa, de már voltam így. És ez nagyon hasonlít ahhoz, amikor teljesen képben vagy, tudsz mindent, jobban emlékszel mindenre mint bárki más, de a hideget nem tudod felidézni.

2015. aug. 31. 18:07
 16/25 anonim ***** válasza:

Kérdező, írod "Pont hogy nekem kéne elhíznom, hiszen én nem tudom felidézni az ízeket, viszont kívánni kívánhatok valamit (mert pl emlékszem, hogy finom), és ha újra át akarom élni, akkor muszáj megennem. De te fel tudod idézni, neked nem kell enned hozzá. Te csak rágondolsz, és máris érzed az ízét a szádba."

Hááát, ez nem így van. Mármint a rám vonatkozó része. Fel tudom idézni az ízt - gondolatban -, de az élmény nem teljes - nem érzi a nyelvem -, ezért nem igaz, hogy nem kell ennem. Más dolog gondolatban érezni az ízt, és az étel állagát, és megint más a nyelvemmel. A teljes élvezethez ennem kell, nem elég gondolnom.

Ráadásul az íz, illat, állag emlékek ismétlésre, ismételt beteljesülésre kényszerítenek, amit függőséghez hasonlónak tudok elképzelni. Azt gondolom, hogy az ízekre való emlékezés híján nincs függőség, nincs ismétlési kényszer.

Neked csak annyi ismétlési kényszered van, hogy megint - lehetőleg mindig - finomat akarsz enni. Ezek szerint evési szokásaid se nagyon vannak, azt eszed, ami éppen eléd kerül, lényeg, hogy finom legyen. A Te étlapodon csak két ételféleségnek kell szerepelnie: finomak, ill. nem finomak, és részedről már rendben is van, finomat kérsz, és azon belül hozzon a pincér amit akar. Kellemes állapot!

2015. aug. 31. 19:49
 17/25 A kérdező kommentje:

"A Te étlapodon csak két ételféleségnek kell szerepelnie: finomak, ill. nem finomak, és részedről már rendben is van, finomat kérsz, és azon belül hozzon a pincér amit akar."

Pontosan.

2015. aug. 31. 19:54
 18/25 anonim ***** válasza:

És mivel minden finom, étlap sem kell - hozzon a pincér, amit akar.

- Főúr, egy vacsorát!

- Milyet, Uram?

- Magára bízom.

Tök egyszerű így az élet. :)

2015. aug. 31. 20:43
 19/25 A kérdező kommentje:
Annyi különbséggel, hogy nem járok éttermekbe, meg ha nem jó a gyomrom, akkor inkább növényi dolgokat eszem (gyümölcsök, zöldségek). Plusz amit még tudok, hogy elég finnyás vagyok, ha új ízt érzek, akkor azt meg kell szoknom, és az extrém ízeket sem szeretem. Ezért eszek legtöbbször tejfölös tésztát. Van amikor sajtot is reszelek rá, extrém esetben egy kis sonkát.
2015. aug. 31. 22:27
 20/25 Mojjo ***** válasza:

"ha új ízt érzek, akkor azt meg kell szoknom"

Honnan tudod, mi az új íz, ha nem emlékszel a régire? :) Látod, pont ez mutatja, hogy bizony emlékszel rájuk, max csak akkor idéződnek fel, ha eszed őket, vagy valami mást. Amúgy én személy szerint igen nehezen tudom elképzelni, hogy valaki ne tudjon felidézni illatokat és ízeket pont úgy, mint színeket, hangokat.

Bár az is igaz, hogy mindenkinél más mértékű, hogy mi mennyire megy. Van, aki tökéletesen fel tud idézni minden hangot, mondjuklegyen az nagy E, vagy kétvonalas a'' és egyből tudja az agya, hogy mi is az a hang. Vagy tökéletesen végig fel tud az agya idézni komplett számokat, darabokat. A legtöbb embernek ez így nem megy, ilyen mélységben. Ugyanúgy van, aki színek kavalkádját tud nagyon jól felidézni, vagy épp ízekét. És ezek az emberek gyakorta a fejükben is össze tudnak állítani komplett zeneműveket, vagy pontosan elképzelni különböző színek keverését, összhangját, vagy éppen az ízmemóriájukra hagyatkozva komplett ételeket összeállítani - akár úgy is, hogy sosem csináltak olyat. De tökéletesen fel tudják idézni gondolatban a legkülönfélébb alapanyagok ízét, és tudják gondolatban kombinálni is őket, így a megfelelőeket a megfelelő arányban használni - pusztán az ízmemóriára hagyatkozva.

Szóval semmiben nem más az íz, mint olyan, mint egy szín, vagy hang. Az, hogy te ezek szerint gyenge vagy ebben, nem jelenti azt, hogy kilógna az ízérzékelésünk a többi érzékünkközül, memóriaügyileg sem. (Bár némileg összetettebb feladat, való igaz, ugyanis az ízérzet jó részéért valójában az illatok felelősek, csupán az agyunk összemixeli őket. Így az ízmemóriához valójában szagmemória is kell - és a kettő összehangoltsága. Szóval jahh, valószínűleg a komplexitása miatt lehet egyeseknek nehezebb.)

2015. aug. 31. 23:21
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!