Miért cseppfolyosítható egy gáz magas forrásponton?
Pl a hidrogén-klorid. Nem értem, ha a viznek is van forráspontja, akkor az elpárolog. Akkor a gáz hová párolog tovább, vagy hogy lesz belőle cseppfolyós?
14 éves/L
Egy adott, tiszta anyag esetében két dolog befolyásolja a halmazállapotot: a hőmérséklet és a nyomás. (Oldatok elegyek esetében a koncentráció is számít.) A hőmérséklet szerepe közismert, de az kevésbé jelenik meg a köztudatban, hogy a nyomásnak is hasonló szerepe van. A forráspont (bizonyos értékig) a nyomás növekedésével emelkedik (nem egyenes az arányosság!). Tehát ha nyomást növeljük, hasonló eredményt érünk el, mintha a hőmérsékletet csökkentenénk.
A forráspontot általában normál légköri nyomáson értelmezzük. Ezért mondjuk, hogy a víz forráspontja 100 °C. De ha a nyomást csökkentjük, a víz forráspontja is csökkenni fog, ezért például nagyon magas hegységekben nem is lehet rendesen főzni. Ugyanakkor ha a nyomást növeljük, a forráspont is emelkedik. Épp ez történik a kuktában, ezért lehet vele gyorsabban főzni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!