A dőrzshajtás célszerűbb lenne a kerékpároknál alkalmazni? Olcsóbb és jobb lenne?
"Jó, de a linken levő az szíjhajtás"
Igen, tudom, és ezek bordás szíjak. Épp arra hoztam fel példának, hogy van ilyen, de kerékpárnál nem praktikus, például a váltó miatt. Agyváltóval működhet, de az kicsit sem olcsóbb vagy egyszerűbb, mint a láncterelős megoldás.
A stringbike meg ahogy látom, egy húzóelemes hajtás, ami bizonyos szempontból hasonló, mint a szíjhajtás, de nem az. (Nem a tapadás adja át a nyomatékot, hanem a húzóelem hosszirányú terhelése.)
Kezdjük ott, hogy a dörzshajtásnak mindig van csúszása, "slipje", ami alapból rontja a hatásfokot. A megfelelő nyomatékátvitelhez megfelelő szorító erő kell, ami megint csak plusz súrlódást okoz a csapágyakban. A folyamatos csúszás folyamatos kopást jelent, tehát az élettartamos ötlet is halott.
A lánchajtásnál jelentkező összes súrlódás gyakorlatilag kimerül a lánckerékre és lánckerékről futásnál a láncszemek kis szögváltozásában, a nyomatékot alakzárással viszi át, tehát csúszás sincs, a kopás is kis mértékű, hosszú élettartam, nagy erőátvitel, és mint írták, a sebességváltásra nemigen vagy egyszerűbb technikai megoldás.
Néhol használnak helyette bordásszíjat, de annak sem jobb a hatásfoka. És persze az élettartama sem.
Aki ült már kardánhajtásos tecsós biciklin, az már tudja, mit jelent a hajtásrendszer súrlódása a hatásfokban.
Az a bowdenes hajtás kicsit még kisebb hajtási ellenállással rendelkezik, mint a láncos, de relatíve bonyolult áthajtás tartozik hozzá az oda-vissza járó huzal miatt és annaka a mechanikának a belső súrlódása sem elhanyagolható.
Állítólag kicsit jobb a hatásfoka a lánchajtásnál. Csak a hajtásmechanikája elfoglalja a fél hátsó agyat, így a sebességváltás megoldása még problémásabb.
nagyon keni vágja a gépésztechnikus kolléga a gépelemeket :)
mondjuk ezek szerint csak felsorolás szinten
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!