Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Hogy tudnám kicsapatni a...

Hogy tudnám kicsapatni a fehérjét az oldatból?

Figyelt kérdés
Tehát van egy tápszer, aminek meg akarom nézni a fehérjetartalmát, akkor miután a por állagú szert feloldom a vízben, akkor mivel tudnám ellenőrizni, hogy van mennyi fehérje van benne, vagy hogy van e?
2010. márc. 2. 22:16
 1/9 anonim ***** válasza:

A fehérjék szerkezete hő hatására roncsolódik.Így gondolom ha melegíted,akkor kicsapható.


De majd jönnek okos kémikusok és ők elmondják neked,hogyan is tedd.

2010. márc. 2. 22:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 A kérdező kommentje:
REmélem h jönnek, mert ugye ha a tejet felforralod azon se sokmindent látsz, pedig elvileg ki kéne csapnia... Asszem vmi sav, vagy ezüst-oldat kell hozzá, de nemtom én se.
2010. márc. 2. 22:28
 3/9 anonim ***** válasza:
így van, 42 fok felett kicspódik. ezen kívül nehézfém, erős sav vagy lúg hatására is. de az csak kb. eredményt fog adni, mivel a csapadékod megköt még pár dolgot.
2010. márc. 2. 22:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim ***** válasza:

Még esetleg próbálkozhatsz sugárzással is :-D

UV sugárzás,nehézfémek...


De amit otthon is elvégezhetsz az a hevítés (amit az elején is írtam).

2010. márc. 2. 22:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 A kérdező kommentje:
NA jó, de hogy hevítsem? Érted, ha otthon pl tejet forralok fel abból sem csapódik ki az anyag, csak forró lesz a tej:D
2010. márc. 2. 22:36
 6/9 anonim válasza:
100%

Hali!

Találtam 1 reakciót,amivel a fehérje mennyiségét ugyan nem tudod megmondani, de ki tudod mutatni a tápszerben:


19. Fehérjék kimutatása Biuret-reakcióval


Szükséges eszközök és anyagok: kémcső, 5 m/m%-os kálium-hidroxid (vagy NaOH), 10 m/m%-os réz(II)-szulfát


Kísérlet menete: fehérje oldathoz adjunk 1 cm3 5 m/m%-os kálium-hidroxid-oldatot, majd 3 csepp 10 m/m%-os réz(II)-szulfát-oldatot, majd enyhén melegítsük. Vörösesibolya elszíneződést észlelünk.


Magyarázat: melegítés hatására a fehérjék aminocsoportjából ammónia és biuret keletkezik, amely lúgos közegben réz(II)-szulfáttal vörösesibolya színű komplexet képez.

2010. márc. 2. 22:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

"ha otthon pl tejet forralok fel abból sem csapódik ki az anyag"


Nagyon tévedsz! Amikor felforr a tej a tetején bőr lesz az a hő hatására kicsapódott fehérje.Mit gondolsz mennyi fehérje van a tejben? Savas kicsapatásssal több fehérje válik ki azt meg a túró készítésnél alkalmazzák.

2010. márc. 2. 22:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 anonim ***** válasza:
Laborban esetleg Biuret, de inkább Bradford reakcióval mérnek oldott fehérje mennyiséget. Otthon nem tudod pontosan megmérni, mert akkora lesz a hibahatárod amivel nem érdemes számolni. Egyébként ahogy fentebb is írták, forralással, savval, lúggal, nehézfémekkel lehet fehérjéket kicsapatani, de házilag ez nem elég pontos.
2010. márc. 3. 12:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 anonim ***** válasza:

Reverzibilisen NaCl-dal is ki lehet, csak akkor ne adj hozzá vizet.

Ha irreverzibilisen akarod akkor: nehézfémsók, melegítés, kénsav.

2010. márc. 14. 00:05
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!