Hogy tudnám kicsapatni a fehérjét az oldatból?
A fehérjék szerkezete hő hatására roncsolódik.Így gondolom ha melegíted,akkor kicsapható.
De majd jönnek okos kémikusok és ők elmondják neked,hogyan is tedd.
Még esetleg próbálkozhatsz sugárzással is :-D
UV sugárzás,nehézfémek...
De amit otthon is elvégezhetsz az a hevítés (amit az elején is írtam).
Hali!
Találtam 1 reakciót,amivel a fehérje mennyiségét ugyan nem tudod megmondani, de ki tudod mutatni a tápszerben:
19. Fehérjék kimutatása Biuret-reakcióval
Szükséges eszközök és anyagok: kémcső, 5 m/m%-os kálium-hidroxid (vagy NaOH), 10 m/m%-os réz(II)-szulfát
Kísérlet menete: fehérje oldathoz adjunk 1 cm3 5 m/m%-os kálium-hidroxid-oldatot, majd 3 csepp 10 m/m%-os réz(II)-szulfát-oldatot, majd enyhén melegítsük. Vörösesibolya elszíneződést észlelünk.
Magyarázat: melegítés hatására a fehérjék aminocsoportjából ammónia és biuret keletkezik, amely lúgos közegben réz(II)-szulfáttal vörösesibolya színű komplexet képez.
"ha otthon pl tejet forralok fel abból sem csapódik ki az anyag"
Nagyon tévedsz! Amikor felforr a tej a tetején bőr lesz az a hő hatására kicsapódott fehérje.Mit gondolsz mennyi fehérje van a tejben? Savas kicsapatásssal több fehérje válik ki azt meg a túró készítésnél alkalmazzák.
Reverzibilisen NaCl-dal is ki lehet, csak akkor ne adj hozzá vizet.
Ha irreverzibilisen akarod akkor: nehézfémsók, melegítés, kénsav.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!