A matek mért ennyire bonyi?
Nem, a matek nem egyszerű, legfeljebb alapszinten. És aki még sosem hallott olyasmiről, hogy nemlineáris rendszerek, operációkutatás, komplex függvénytan, funkcionálanalízis, disztribúcióelmélet, csoportelmélet, tenzoranalízis, differenciálgeometria, gráfelmélet, stb., az kb. csak alapszinten tanulta.
A deriválás annak egyszerű, aki megérti. Az integráláshoz képest valóban egyszerűbb. De szerintem a pozitív egész számok összeadása jóval egyszerűbb, ahogy a zárójelezési szabályok megértése is.
Egyébként pedig magas szinten művelni bármit is (akár történelmet vagy irodalmat) az nehéz. Témától függetlenül.
Te vagy az a BGF-es pali a dupladeriváltjaival?
Ha inkább humán vagy mint reál akkor tanuld a deriválokat úgy mintha egy nyelv lenne, és akkor pl a x^2-et "lefordítod" 2x-re
#11:
Nem hiszem, hogy a kérdező a többdimenziós vektor- és skalártereknél vesztette el a fonalat. Jóval előbb.
És OTT még tényleg egyszerű.
De tény, hogy honfitársaink fájóan magas többsége kétjegyű számok összeadásánál már számológép után kutat.
Hogy ez milyen arányban a nevelés, az oktatás és az átlagos intelligenciaszint hibája, azt döntse el más.
Nekem spec előadásokon a vektoranalízis teljesen kínaiul volt. Belejátszhatott az is, hogy ezen a szinten, ha egy előadást kihagysz, elvész az ösvény.
Aztán egy csoporttársam szabadszavas magyarázataival egy este, egy pohár borocska meg egy füzet mellett jött meg a megvilágosodás.
Persze azóta a gyakorlás hiányában ez most már újra homályba vész.
Wadmalac: Igen, én is sejtem, hogy a kérdező valahol még korábban veszítette el a fonalat, ezért írtam, hogy alsóbb szinten még objektíve is egyszerűnek lehet nevezni.
Tom Benko: én is tanulam első évben dgy-től csoportelméletet, és nekem akkor, középiskolából frissen kikerült fejjel egyáltalán nem volt egyszerű. Ahogy a hirtelen nyakunkba kapott analízis és vektorszámítás sem. És magas szinten tanulva most sem az semmi sem. Csak annak egyszerű, aki szuperzseni és gyorsan átlát mindent, aztán kis idő alatt maga is hozzá tud újjal járulni az adott területhez. Mint annak idején Erdős Pál vagy a mostaniak közül Lovász László. Bár az ilyen emberek számára is vannak nem egyszerű problémák, és a "bonyi" kategória számukra egész máshol kezdődik.
De ugye erre mondta Einstein, hogy "ne aggódj, ha problémáid vannak a matematikával, biztosíthatlak, hogy az enyémek sokkal nagyobbak".
@16: elsőre nekem is bonyi volt, főleg a csoportelmélet, most sem állítom, hogy teljesen értem, de átlátom magam rajta.
Azt kell észrevenni, hogy mindenkinek vannak olyan ismeretek, amik bonyolultak, azonban meg kell húzni azt a szintet is, ami alatt nem szabad, hogy bármi is bonyolult legyen. Amúgy pedig van, ami bonyolultnak látszik, holott pofonegyszerű az ismeretek fényében, és van, ami egyszerűnek látszik, mégsem az.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!