Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Ha valaki nagyon lelkesen...

Ha valaki nagyon lelkesen tanul matematika alapszakon, az egész matek hány százalékát képes megismerni? 1,5,10%?

Figyelt kérdés
Illetve mesterre, PhD-val?
2015. márc. 17. 12:05
 1/5 Vree ***** válasza:
100%

Ez kicsit olyan kérdés, hogy ha kiolvasom a szótárt, akkor tökéletesen beszélni fogom majd a nyelvet? :D

Szerintem mindig lehet újabb területek felé nyitni és jobban elmélyedni bennük; nem hiszem, hogy ez százalékosítható. Ha konkrét területekről lenne szó, mittomén lineáris algebra, akkor talán, de az egész matematikáról?

2015. márc. 17. 12:10
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Hogy definialod a minden matektudas 100%-at? Az osszes valaha megjelent cikk, ertekezes es tanulmany? Mert abbol havonta tobb jelenik meg, mint amit egy evben el tudnal olvasni.

En ugyan nem vagyok matematikus, hanem biologus PhD, de korant sem hiszem, hogy akar a biologia 1%-at elerne a tudasom. De becsuljuk meg, gondolom, hasonlo lehet a matekban is. Egy-egy egyetemi tankonyv tobb szaz alapveto cikk kikristalyosodott tudasat tartalmazza, ilyen tankonyvbol ugy 20-30-at kellett megatnulni, persze a javat mar elfelejtettem, de induljunk ki abbol, hogy ezek benne vannak a diplomaban. Legyen ez mondjuk 5000 publikacio tudasanyaga, amibol amugy aktivan jo ha ugy 500-nyit hasznalok. Ehhez evente hozzaolvasok meg 10-20 publikaciot (nem alapkutato helyen vagyok, az alapkutatok lehet hogy 100-at is elolvasnak egy evben), de azert erzed, hogy valojaban a diploma megszerzese ota nem nott iszonyatos mertekben a minden tudas %-ban kifejezett tudasom. Inkabb csak specializalodott, mivel az a par cikk amit olvasok, nyilvan a szakteruletem legfontosabb irasai.

Maskulonben viszont havonta ezrevel jelennek meg uj publikaciok, amiknek mint megbecsultuk, kb maximum 1 ezrelekevel ha megismerkedem. Es hiaba tanulok mindig ujat, az osszes tudas is novekszik, tehat a %-os aranyom lehet hogy stagnal, de az is lehet, hogy inkabb romlik.

Igazabol egy friss diplomas lehet, hogy %-ban tobbet tud nalam, aki jo ideje PhD vagyok. O meg talan emlekszik a novenytanra, amit en mar reg elfelejtettem, viszont nagyon hianyzik neki az a 200 cikk, ami az en igazan relevans tudasom, es ami miatt valojaban en el tudom vegezni a munkamat, o meg nem nem tudna.

2015. márc. 17. 13:25
 3/5 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat! Csak valahol olvastam, hogy Erdős a matematika 25%-ban otthonosan mozgott és hogy ez hihetetlen teljesítmény.
2015. márc. 17. 13:40
 4/5 anonim ***** válasza:
100%
Valószínűleg a már feltérképezett témákra gondoltak abban a cikkben.
2015. márc. 17. 15:25
 5/5 anonim ***** válasza:
Minél magasabb végzettséget/fokozatot szerez, annál "kevesebbet"! :)
2015. márc. 17. 23:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!