A hagyma tényleg magába szívja a levegőben lévő baktériumokat és vírusokat, amelyek segítségével a levegő tiszta lesz, de a hagyma tele lesz a kórokozókkal, és mérgező lesz másnapra? Mennyi benne az igazság?
A hagyma, fokhagyma illó olajai baktériumölő hatásúak. Ennyi.
De, hogy magába szívná, és másnapra az ember számára mérgezővé válna - az egy süvítő hülyeség.
Nézd, ha ez olyan hatásos lenne, akkor a kórházak fertőzőostályain antibiotikum helyett hagymát adnának a betegnek és hipó helyett hagymával mosnának fel.
Ezek az illóolajok alkalmasak arra, hogy egy megfázás esetén nagy koncentrációban (azaz egy nyers hagymát elrágcsálva a szájon belül felszabaduló tömény illóolajok) némileg segítsenek az immunrendszernek a baktériumok ellen. Az, hogy mondjuk egy felvágott és a szoba közepén hagyott hagyma képes lenne tőle 10-20 centivel, akár méterekkel odébb levő baktériumokat halomra ölni, nos ez egy totálisan irreális elképzelés.
A vírusokkal még bonyolultabb a helyzet, a vírusk a működésüből adódóan nem igazán vannak kitéve az illóolajok hatásának a szervezetben, és igazából egy virusrészecskének valószínűtlenül kis mértékben tud csak ártani egy illóolaj. Ha nem így lenne, akkor a víruslaborokban a többszörösen mikroszűrővel szűrt, zárt légterű fülkék helyett, melyek milliókba kerülnek, elég lenne csak kilógatni egy füzér hagymát. Vagy kettőt, hogy biztosra menjünk.
"A hagyma tényleg magába szívja a levegőben lévő baktériumokat és vírusokat, amelyek segítségével a levegő tiszta lesz..."
Persze!
A hagymában van egy nagyteljesítményű ventillátor, és egy olyan mikrofilter ami a hagymán áthajtott levegőből az összes kórokozót, még a legkisebb vírusokat is kiszűri...
A levegő tiszta lesz, a hagyma pedig tele lesz kórokozóval.
Ugye milyen mókásan hangzik? Pedig máshogy nem lehetséges, csak ilymódon lenne megoldható amit kérdezel...
Tisztelt Tia14!
Már sokszor ettem hagymát, olyat is amelyik megvágva levegőn állt egy ideig. Ha igaz lenne amit az ismerőseid állítanak, aligha értem volna meg a 60 évet. (Régen urnában zörögnének a hamvaim.)
Ha egy félbevágott hagymát a hűtőben felejtünk a vágott rész egy idő után üveges, barnás-zöldre változik, azt tényleg nem jó megenni. De itt egészen másról van szó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!