Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Olvadáspontra hűtésnél a...

Olvadáspontra hűtésnél a folyadékban (vízben) jégkristályok jelenhetnek meg. A jégkristályok egy része miért fagy meg amíg a többi nem?

Figyelt kérdés
Ha mindenhol ugyanakkora a hőmérséklet, akkor az X db molekula közül miért kristályosodik meg Y db molekula? Ezek a molekulák miben különböznek a többitől? Illetve, ha ezek megfagytak, akkor a többi miért nem fagy meg? Miért csak mondjuk fizikai behatás (pl. rázás) hatására adják át a fagyott állapotot a többi molekulának?
2015. febr. 18. 22:42
 1/5 anonim ***** válasza:
A kristályosodás valamilyen zavar vagy szennyeződés körül indul meg, egyéb esetben túlhűtött lesz a folyadék, és folyékony marad. (Ld: túlhűtés)
2015. febr. 19. 02:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:
Másrészt, nem mindenhol ugyanakkora a hőmérséklet. Van sok atom, ami gyorsabban mozog (=melegebb) van, amelyik lassabban. Tehát ne úgy képzeld el, hogy a folyadékban minden atom tökéletes ugyanazon a hőmérsékleten van. Már önmagában a hővezetés miatt sem, hiszen ahogy hűtöd, az a külső rétegtől fog hatni, a különböző hőmérsékletű rétegek között áramlatok indulnak, és egy hadosztály hőmérsékletű atomod lesz, nem egy homogén valami.
2015. febr. 19. 06:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 Wadmalac ***** válasza:
Úgynevezett gócpont kell az induláshoz. Ez lehet szennyeződés, határfelület (edény fala, folyadék-felszín, buborék) vagy lokálisan, szinte pontszerűen sokkal alacsonyabb hőmérséklet. Ja és pontszerűen eltérő nyomás is. Ettől lehet a túlhűtött folyadékot az edényt megkoccintva is hirtelen befagyásra bírni.
2015. febr. 19. 11:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 anonim ***** válasza:
Hűtéskor az olvadáspont elérése csak az egyik feltétele a kristályosodásnak. A többi feltételt fentebb leírták.
2015. febr. 19. 16:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim ***** válasza:
A fázisátmenet adott hőmennyiség változással jár (azonos hőmérsékleten - az olvadásponton). Nem elég fagyáspontra hűteni az olvadékot. Ekkor még a fázisátmeneti hőt is el kell vonni, hogy ugyanazon a hőmérsékleten a teljes olvadék megszilárduljon.
2015. márc. 2. 15:26
Hasznos számodra ez a válasz?

További kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!