Tudnátok segíteni a komplex számos egyenlet részletes megoldásában?
Ugyanúgy kell számolni, mintha nem lenne komplex. J konstans. Egyszerűsíthető másodfokú egyenletre.
Aztán, mikor a számokat kell helyettesíteni, akkor komplex számokkal számolsz.
Igazából azzzal van problémám, hogy ne tudom felírni a másodfokú egyenletet. Ilyen típusú feladattal találkoztam már, de ez feladta a leckét.. Esetleg le tudnád vezetni részletesen?
Köszi előre is! :)
> „Igazából azzzal van problémám, hogy ne tudom felírni a másodfokú egyenletet.”
(x^3)^2 - (1 - j)*x^3 - j = 0.
Legyen x^3 = y. Helyettesítve
y^2 - (1 - j)*y - j = 0.
Tartok tőle, hogy ennél részletesebben nem fog menni ez a rész…
Esetleg, ha az első tagot kibontom a definíció szerint:
x^6 = x*x*x*x*x*x.
Mivel a szorzás asszociatív, ezért ez nem más, mint
(x*x*x)*(x*x*x),
amiben x*x*x a hatványozás definíciója szerint x^3, azaz ez
x^3*x^3,
ami újra a négyzetre emelés definíciója szerint
(x^3)^2.
(((> „Igen, ideáig meg van.”
Akkor miért mondtad, hogy igazából ezt felírni a probléma?)))
Az elején ne törődj az x-szel, azt majd az y-ból kiszámolod. Csak egy ismeretlened van, az y.
Másrészt a megoldóképletbe miért akarsz ismeretleneket helyettesíteni? Abban pont az a jó, hogy mindent ismerünk benne.
A másodfokú egyenlet általános alakja: a*x^2 + b*x + c = 0,
Itt most y^2 - (1 - j)*y - j = 0, tehát az x-nek y felel meg, a-nak 1, b-nek -(1 - j), c-nek -j.
x12 = (-b + gyök(b^2 - 4*a*c))/(2*a), (azért elég a plusz, mert a gyökvonás úgy is kétértelmű),
y12 = (1 - j + gyök((1 - j)^2 + 4*j))/2.
Ugye azt már nem kell elmondanom, hogy gyök(α) az a szám, amit négyzetre emelve α-t kapunk; azaz gyök(α) = β, ha α = β^2.
Így már világos. :) Minden áron fel akartam bontani a zárójelet, és ebből adódott a probléma.
Köszönöm szépen a segítséget! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!