Villamosmérnökök! Az egyetemen tanult matekot milyen gyakorlati esetekben használjátok?
Olyan villamosmérnökök válaszát várom, akik pár évet már dolgoztak is ezen a területen (Nem pályakezdők v. még csak tanulják)
Leírnátok konkrét példákkal, hogy az egyetemen tanult felsőbb szintű matematikát milyen konkrét esetekben használjátok munkátok során?
Konkrét esetek/munkák/feladatok melyeket az egyetemi matek nélkül nem tudnátok megoldani.
Laikus vagyok, egyszerűen csak érdekel ez a terület.
Villamos energetika, távközlés, mikroelektronika, stb.
Teljesen outsider vagyok, nem mérnök, hanem orvos, és mégis tudom a választ. A mindennapi rutin feladatai közben egyetlenegy differenciál egyenletet sem kell megoldania, de csak olyan villamosmérnök tudja megfelelően ellátni a napi feladatait, akit tanítottak az egyetemen magasabb matematikára. A villanytan c. tantárgy pl. főleg iszonyú képletekből, meg matematikai levezetésekből áll, és amire ez a tantárgy megtanítja a villamosmérnököt, arra minden nap szüksége van, mert az egyfajta szemlélet, gondolkodásmód, a dolgok mély átlátása. Ez még akkor is így van, ha sales manager, és kapcsolókat próbál eladni, mert a nagy potenciális vásárló jó eséllyel egy másik mérnök, és egy nyelven kell beszélniük, hogy komolyan vegyék. Ezt persze nem csak úgy kikövetkeztettem, hanem van egy jó barátom, aki villamosmérnök, és sokat beszéltünk ezekről.
De akár ki is következtethettem volna, mert a mi szakmánk, meg bizonyára minden egyéb szakma is ilyen, nekem sem kell soha sem az a millió anatómiai, meg biokémiai ismeret, amit a vizsgára megtanultam, de nélkülük nem lenne meg az az alapvető tudás, ami a mindennapi rutinhoz szükséges konkrét szakmai ismeretek befogadásához kell.
11-es vagyok
Köszi! De nem tudom, mi az a "biztonsági tényező".
A túlbiztosított méretezés?
A' propos! Az ugye csak városi legenda, hogy a lift valójában kétszer annyi súlyt is elbír, mint amennyi bele van írva?
OFF. 17-re. Bár biztosan lesz nagyobb lift szakértő is, mint én, de azért reagálok.
Egy lift tipikusan jóval több, mint kétszeresét is gond nélkül el kell bírja a néveleges értéknek! (Hiszen függőleges irányú gyorsulások is könnyen és némi túlterhelés hatására ultra ciki lenne, ha szakadna.)
Ezek mellett kapásból a motort elektronika védi a leégés ellen.
És nem is úgy van, hogy az üres liftnél nem kell dolgoznia a motornak, a telinél meg teljes teljesítményen. Ugyanis ellensúly is van, ami egy kb. közepes terhelésnek felel meg. Ezért üres liftnél is jócskán dolgozik a motor, ha pl lefelé halad az üres lift!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!