Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Matematikai logika. Kérdés a...

Matematikai logika. Kérdés a teljes konjunktív normálformáról?

Figyelt kérdés

Műszaki Könyvkiadó, Bolyai könyvek sorozat, Urbán János: Matematikai logika.

A linkelt első kép alján kezdődik a két fogalom (teljes diszjunktív/konjunktív normálforma) definíciója ill. a második kép tetején a folytatása.

[link]

[link]

"Egy formuláról akkor mondjuk hogy teljes konjunktív normálforma, ha olyan diszjunkciók konjunkciója, amelyekben minden diszjunkciós vagy vagy egy változó, vagy egy változó negáltja, és minden DISZJUNKCIÓS tagban a formulában szereplő minden változó - negálva vagy negálatlanul - pontosan egyszer fordul elő, és nincs két olyan konjunkciós tag, amelyek csak a változók sorrendjében különböznek."

A lényeget kiemelve, olyan formulákról beszélünk amelyek konjunkciókból állnak, és minden konjunkciós tag egy diszjunkció. Az idézett definícióban, ahol nagybetűkkel írtam a diszjunkciót, azt írja le, hogy minden diszjunkciós tagban szerepel a formulában előforduló összes változó, ami viszont "értelmetlen". Úgy vélem a lényeg az lenne, hogy minden változó szerepel az összes konjunkciós tagban, tehát ahol a diszjunkciós tagot nagybetűvel írtam, oda szerintem konjunkciós tagot kellene írni. Én vagyok nagyon eltévedve, vagy mi a helyzet ezzel a definícióval?

Megköszönném ha segítene vki. Üdv.

2014. júl. 17. 10:56
1 2
 11/11 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm a hasznos választ, hogy végre valaki nem offolni jár ide.

Köszönöm a dolgokat amiket leírtál, és a konjunktív normálformáról konkrét kérdésem van, amit a kérdésben leírtam.

idézve: "Egy formuláról akkor mondjuk hogy teljes konjunktív normálforma, ha olyan diszjunkciók konjunkciója, amelyekben minden diszjunkciós vagy vagy egy változó, vagy egy változó negáltja, és minden DISZJUNKCIÓS tagban a formulában szereplő minden változó - negálva vagy negálatlanul - pontosan egyszer fordul elő, és nincs két olyan konjunkciós tag, amelyek csak a változók sorrendjében különböznek."

A lényeget kiemelve, olyan formulákról beszélünk amelyek konjunkciókból állnak, és minden konjunkciós tag egy diszjunkció. Az idézett definícióban, ahol nagybetűkkel írtam a diszjunkciót, azt írja le, hogy minden diszjunkciós tagban szerepel a formulában előforduló összes változó, ami viszont "értelmetlen". Úgy vélem a lényeg az lenne, hogy minden változó szerepel az összes konjunkciós tagban, tehát ahol a diszjunkciós tagot nagybetűvel írtam, oda szerintem konjunkciós tagot kellene írni. Én vagyok nagyon eltévedve, vagy mi a helyzet ezzel a definícióval?

Köszönöm a segítséget, üdv.

2014. júl. 20. 16:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!