Lenne egy kérdésem fejtörő és nekem még nehéz. A kérdés alul mert túl hosszú. (? )
Egy 32 lapos kártyacsomagot lapjával lefelé fordítva az asztalra helyeztünk. Mindig a csomag tetejéről kezdve a számolást, először kiveszünk a csomagból minden harmadik lapot, majd a megmaradt kártyákból kiveszünk minden negyedik lapot.
Felülről számítva hányadik helyen állt az eredeti csomagban a piros ász, ha nem került a kivettek közé, és most-a kivételek után-alulról a nyolcadik helyen van?
Felülről számítva a 19. helyen állt az eredeti csomagban a piros ász.
(Rajzoltam. Az mindig hasznos. :)
OOXOOXOOXOOXOOXOOXOOXOOXOOXOOXOO
OOXO*XOOXO*XOOXO*XOOXO*XOOXO*XOO
OOXO*XOOXO*XOOXO*X~OXO*XOOXO*XOO
Már csak el kell számolnod ~ig.
Na most nézzük, hogy lehet kiszámolni.
32 lapból kivesszük minden 3.-at, az 10 db, marad 22 lap.
Ebből minden negyediket, 5 lap, marad 17.
Ami ekkor hátulról a 8., az elölről a 10.
Eléje 3 db lapot tudok visszatenni, ha minden 4.-et vettem ki, most tehát lapunk a 13.
Ez előtt hármasával 4-et kell visszatenni, már a 17.-nél tartok, de a visszatett 3 lap ismét okot ad egy visszatételre, lapunk a 18. helyre csúszik. Itt nem állhatott, mert ezt ki kellett eredetileg húzni, vagyis a 19. helyen állt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!