Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Hogy lehet hangrobbanást...

Hogy lehet hangrobbanást gerjeszteni?

Figyelt kérdés
Pl. ha lenne egy 7200rpm-es motor, az ugye 120Hz, akkor feltétlenül hangsebesség felett kéne pörögnie, vagy ha mondjuk 10 hangkeltő lenne, az 1200Hz-nek felelne meg, amiben a 360° vagy m/s meg van 3,33-szor, vagyis 1m/3,33=0,75m/3,14=24cm. Vagyis, ha lenne egy 24cm átmérőjű korong, amin 10 fokonként rúd vagy lemez lenne, és ez 7200rpm-el forogna, akkor kialakulna folyamatos hangrobbanás? Hisz míg az egyik kiadja a hangot, a másik is kiadja a hangot ugyanabban a pillanatban, de már előbb, minthogy a másik odaérne.

2014. júl. 4. 10:34
1 2 3 4
 11/39 anonim ***** válasza:
100%
Hangrobbanást legegyszerűbben karikásostorral lehet kelteni.
2014. júl. 4. 13:27
 12/39 A kérdező kommentje:
Én nem mondtam, hogy gyorsabb lesz. Csak példaként vettem pl. egy generátort, aminek a frekvenciája a tekercsek számától is függ, nem csak a fordulatszámtól. Nem találtam sehol olyan leírást, hogy hangrobbanás csak akkor alakulhat ki, ha az egyes számú hangkeltő megelőzi az egyes számú hangot. Mind a 10 hangkeltő ugyanazt a hangot adja ki, és ugyanolyan sebességgel suhan, és a kiválasztott távolság, és sebesség mellet, míg t1 pillanatban 10 pontból indul a hang, t2-ben elgördül a keltett hangok terjedése a hangkeltők pozíciójához képest úgy, hogy pl. az egyes hangkeltő helyét átveszi a kettes, ami az egyeshez képest előrébb van, mintha már megelőzte volna a t1-ben induló hangot. Mivel olvastam olyat, hogy nem csak a sebességhatár átlépésekor, hanem felette folyamatos a hangrobbanás, el tudtam képzelni, hogy lehetséges trükközni. A szögek nem számítanak, csak a 10-es szorzó egyszerűbb, és egész szögeket is egyszerűbb kijelölni. Amúgy is a kérdésben is feltételezés volt, hogy működne-e így, és a legfontosabb, hogy milyen módokon lehet, ha így nem, vagy ezen kívül. Olyan megoldások érdekelnek, amik elektromosan időzíthetők. Minimum puskalövést tudjon szimulálni gombnyomásra.
2014. júl. 4. 13:53
 13/39 anonim ***** válasza:

Vedd már le a szemellenződet, mert még mindig tévúton jársz!

EGYETLEN hangkeltő szükséges a hangrobbanáshoz.

EGYETLEN feltételt kell teljesítenie: hangnál gyorsabban kell mennie.

Ennyi, kész.

Hiába van 12 hangkeltőd, ami mind a hangsebesség tizedével megy: ebből így nem lesz hangrobbanás!

2014. júl. 4. 13:59
 14/39 A kérdező kommentje:
Én még mindig nem állítottam a dolgot, csak leírtam, mi alapján feltételeztem, hogy lehetséges. Egyébként ha belegondolok, egy bizonyos amplitúdóhoz tartozik egy maximális frekvencia is, amit a közeg tud továbbítani, hisz a végpontok közti sebesség nagyobb a frekvencia növekedésével. Vagyis ha mondjuk 1cm az amplitúdó, akkor 340m/s*100/2=17kHz felett már gyorsabbnak kell lenni a tárgynak a hangnál. De ez nem tűnik nagyon megvalósíthatónak.
2014. júl. 4. 14:46
 15/39 anonim ***** válasza:

>amplitudó

Milyen amplitudó? Körmozgásnál? Te most akkor fogni akarsz egy ventilátort és rázni jobbra-balra, mint a vadállat, hogy rezgés közben átlépje a hangsebességet? :D

Ha körmozgásról van szó, kettő adatra van szükséged:

1. sugár (milyen messze van a "hangkeltő" a forgástengelytől).

2. fordulatszám (remélem, nem kell magyaráznom).

Minden más felesleges, felejtsd el. Legfőképp azt a hülyeséget, hogy hány hangkeltőd van. Tökmidegy.

Utána számolsz kerületi sebességet: (fordulatszám) * 2 * Pi * (sugár). Egyszerű.

Ha a kerületi sebesség meghaladja a ~340 m/s-ot, akkor örvendj, a hangkeltőd (akárhány van belőle egy tengelyen) hangsebességnél gyorsabban haladnak.

2014. júl. 4. 16:59
 16/39 A kérdező kommentje:
Mivel nekem nem az a célom, hogy lehetetlent csináljak, értsd magyarul! A cél a megoldás, nem az, hogy hogy nem lehet... Az amplitúdót magyarul írtam, egy tárgy rezgéséről, csak te kevered a körmozgással.
2014. júl. 4. 17:08
 17/39 anonim ***** válasza:
93%
Aktiv elmebeteg, vagy csak szivatni akar benneteket.
2014. júl. 4. 17:27
 18/39 anonim ***** válasza:
100%

Te tényleg ennyire hülye vagy, vagy szopatsz minket?

Szívesen segítek továbbra is, de előbb tudnom kell, hogy mi a helyzet.

2014. júl. 4. 17:28
 19/39 A kérdező kommentje:

Azért vagyok elmebeteg, mert azt állítom, hogy 340m/s = 34000cm/s-al, és mivel egy cm-t írtam, egy Hz meg egy oda-vissza út ezért elosztottam kettővel? Újra mondom, hogy Nem Körre Értettem, de amúgy másodpercenként egy teljes fordulatot miért ne lehetne 1Hz-nek venni?

Vagy esetleg egy vastagabb korong oldalára lyukakat fúrni, és köré fedőket úgy, hogy egyik pozícióba mind nyitva van, másikba mind a fedőknél van, akkor már működhetne frekvenciasokszorozóként, mert ha csak 1 lyuk lenne rajta, egy fordulat alatt csak egyszer, ha már 2 lyuk és 2 fedő, akkor egy fordulat alatt kétszer változik az eltakart, és nyílt állapot, ami forgásnál légnyomás különbséget, vagyis hangot generál. Így ha mondjuk meg lenne a 17kHz a forgás sebességéből, és a lyukak számából, és a nyílt-"zárt" állapot közt létrejönne 1cm-es légoszlop, akkor elvileg lehetne gyorsabb a ki-be áramló levegő a hangnál nem?

2014. júl. 4. 18:10
 20/39 A kérdező kommentje:
Ennek meg az a baja, hogy egyenként nincs akkora frekvencia, de attól még ez a levegő gyorsítás nem tűnik hülyeségnek számomra, mert elvileg megfelelő lyukkal, és forgással létre lehetne hozni, és itt a lyukak száma csak a hangrobbanások ütemén változtatna.
2014. júl. 4. 18:27
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!