Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Hangrobbanást hallottam?

Hangrobbanást hallottam?

Figyelt kérdés
Tegnap vadászrepülők repkedtek a közelünkben, feltehetőleg valamilyen gyakorlatot tarthattak. Ez már pár napja így megy, szóval semmi jelentőséget nem tulajdonítottam neki. Ám délután egy erős lökéshullámot éreztünk. Azért írom így, mert nem igazán hasonlított egy robbanáshoz. Régi építésű faházban lakom, gerendákból kialakított falakkal, és korszerű hő- és hangszigetelő ablakokkal, ajtóval. A ház maga is jó hangszigetelő. Mivel épp pihenni készültünk, teljesen lezártunk minden ablakot, ajtót, hogy ne zavarjon az utca zaja. Kis idő elteltével éreztünk egy erős légnyomásos lökést, az egész ház belemozdult. Először azt hittem, egy autó ütközött a ház falának, a következő gondolatom az volt, hogy a ház hátsó részében robbant fel valami, de szerencsére nem. Akkor hallottam, hogy a gépek ismét repkednek. A város másik részén is érzékelték, légvonalban úgy 1 km-re tőlünk. Hangrobbanás lehetett? Azért kérdem, mert a tévéből én ezt a jelenséget egy éles csattanásnak, esetleg dörgésszerű zajnak képzeltem el, és nem egy ilyen durva lökésnek. Vagy esetleg csak azért érzékeltem ilyennek, mert épp teljesen "hangszigeteltük" a házat?
2009. ápr. 30. 12:48
 1/3 anonim ***** válasza:
2009. ápr. 30. 13:14
 2/3 A kérdező kommentje:

Köszönöm a linket! Én is találtam pár nagyon szép videót, egy vadászgépről

http://www.youtube.com/watch?v=uQ2pkmISOLM

és egy Concorde-ról

http://www.youtube.com/watch?v=annkM6z1-FE&feature=related

Csak épp ezek okozzák a fenntartásaimat, mert nem ilyen hang volt, tulajdonképpen egyáltalán nem hallottunk semmit, csak a lökést éreztük. Amit nem tudok, hogy

1. esetleg amiatt nem hallottuk, mert jól hangszigetelt a ház, és a magasabb frekvenciájú rezgések kiszűrődtek, vagyis csak azt az alacsony értéket éreztük, amire be tudott rezonálni az épület, és mivel nagyon erős volt, lökésként érzékeltük, vagy

2. esetleg a hangrobbanás hallható területének valamely határára estünk, esetleg azon kívül, miáltal nem a konkrét hangrobbanást hallottuk, hanem annak csak egy messze elkerült és legyengült hullámát.

Esetleg mindkettő.

Nagyon érdekelne, hogy mi volt az, de fizikai ismereteimet tekintve kevés vagyok én ahhoz, hogy erre magyarázatot találjak.

2009. ápr. 30. 14:06
 3/3 anonim ***** válasza:
Ha olyan hangot hallottál, mint a belinkelt videókon akkor az lehetett hangrobbanás. Én 6-8 éves koromban rengetegszer hallottam, légvonalban 10-15 km-re laktunk egy Szovjet repülőtértől. A tévének meg ne hidd el amit mond vagy mutat, ott túlképzett dramaturgok dolgoznak, akiknek fogalmuk sincs a valóságról! A hatás (nézettség) miatt bármit képesek beilleszteni egy műsorba.
2009. máj. 1. 17:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!