Hogy lehet a 2+2 5? Nekem azt mondták be lehet bizonyitani, több helyről is hallottam, de konkrét bizonyitást nem halotttam még, valaki esetleg meg tudja magyarázni?
Ugyanaz magyarul. De ha látsz rá bizonyítást az vagy hamis (azaz vét egy matematikai hibát, egyenletrendezésben sok helyütt lehet eltévedni (nem megfordítható dolgokkal, például 0-val osztás, gyökvonás)), vagy olyan előfeltételezésekkel él, amik nem triviálisak (például véges testekben könnyen előfordulhat ilyen egyenlőség).
2.vagyok
bocsi a magyart nem találtam meg:S
2.vagyok
köszi,:)tényleg béna vagyok;)
Csak logikai hibával (rendszerint nullával való osztással) lehet bizonyítani az állítást. Ez pedig nem jó módszer, valljuk be.
Mivel az öt is szerepel eredményként, így a számrendszerbeli eltérések esetét is vizsgálva megállapíthatjuk, hogy nincs olyan számrendszer, ahol teljesülhet a felvetésünk, ugyanis legalább hatos alapú számrendszerben kell gondolkodnunk, viszont ott is négy az eredmény.
Esetleg hármas alapú számrendszerben mondhatjuk el, hogy 2+2=11 vagy négyes alapú számrendszerben 2+2=10, de mást nem igazán. Viszont ez utóbbi két esetben nem érvényes, hogy "kettő meg kettő egyenlő tizenegy vagy egyenlő tíz", mert ezen esetekben tévesen olvasnánk tíznek vagy tizenegynek az eredményt.
Tehát matematikailag korrekten nem lehet bizonyítani azt a paradox állítást, hogy kettő meg kettő egyenlő öt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!