Kati egy olyan gombot varr fel a kabátjára, melyen négy lyuk van, egy négyzet négy csúcsában vannak a lyukak?
Ugye elsőre azt kell tisztázni, hogy vannak egybevágó, szimmetrikus alakzatok. Ezeket általában egy mintának tekintjük.
4 lyuk van, ez 6 különböző párosítást jelent. Ha minden lyuk mindegyikkel össze van kötve, akkor két átlót és a négyzet négy oldalát jelenti.
Célszerűen nézzük meg, hogy különböző darabszámú vonalakkal mik jöhetnek ki.
0 vonal: Ez ugye nem lehet, hiszen a gomb leesne.
1 vonal: Vagy két egymással szomszédos lyukat köt össze (_), vagy két egymással átellenest (/)
2 vonal:
- 2 oldalvonal: esetén vagy közös lyukkal (L), vagy két párhuzamos oldal (=)
- 1 oldal + 1 átló: Csak egyféle megoldás van (∠)
- Két átló: Csak egyféle megoldás van (X)
3 vonal:
- 3 oldal: Egyféle megoldás (⊔)
- 2 oldal + 1 átló:
--- 2 merőleges oldal és a közös pontból kiinduló átló (L és / kombinációja).
--- 2 merőleges oldal és nem a közös pontból kiinduló átló (háromszög: ⊿)
--- 2 párhuzamos oldal és egy átló (Z)
- 1 oldal + 2 átló: Egyféle megoldás van (⋉)
4 vonal:
- 4 oldal: négyzet
- 3 oldal + 1 átló: Ebből is csak egyféle megoldás van, a többi szimmetrikus vele
- 2 oldal + 2 átló: Kétféle van, aszerint, hogy a két oldal merőleges, vagy párhuzamos. (Az egyik ⋈, a másik L és X kombinációja)
5 vonal:
Itt már érdemes fordítva gondolkodni. Vagy egy oldal hiányzik a tele varráshoz képest, vagy egy átló. (Négyzet + / vagy ⊔ + X)
6 vonal: tele varrás (⊠)
Ez ha jól számolom 2+4+5+4+2+1 = 18 különböző minta.
Ez egy egyszerű négycsúcsú gráf. Ha minden élet behúzunk, hat élet kapunk, ezek közül kell eldönteni, hogy melyik él szerepel a mintában, és melyik nem. Minden élről eldöntjük, hogy szerepel-e, ez 2 a hatodikon, vagyis 64.
Van egy nagyon hasonló feladat:
Lehetséges-e, hogy Magyarországon minden embernek más fogai hiányoznak, vagyis nincs két ember, akiknek egyforma a fogsoruk. Az az érdekes, hogy lehetséges, 2 a harminckettediken a megoldás.
Én is gráfra gyanakodtam először, de a számolást akkor sem tudtam volna. (Azt még mindig nem értem, hogy miért úgy, ahogy...)
Úgyhogy megint elkezdtem rajzolgatni, kicsit figyelmesebben, és meglett 62 minta; ez egyfelől jó, mert több, mint éjszaka volt; másfelől bosszantó, mert 1 még hiányzott... (Feltételezve, hogy valóban a 63 a jó megoldás.) Már azon gondolkodtam, hogy feltöltöm a rajzot, hogy nézze meg valaki... :D
De aztán inkább átnéztem Süsü válaszát, hátha megtalálom a hiányzó mintát, és tényleg: a szimpla X-et hagytam ki. :)
És úgy elképzeltem, hogy éjszaka néhányan vadul mintákat rajzolgatunk vagy számolgatunk, okoskodunk; pont mint egy osztályban, csak nem egy helyen vagyunk, és nincs tanár, aki megmondja, melyik a jó megoldás. :D
#5: Ez igaz, ha az egybevágó mintákat külön mintaként kezeljük, tehát azt mondjuk, hogy a következő két minta különböző: ⋉ ⋊
Ezek azonos minták, vagy négy különböző mintáról van szó? ⊔ ⊏ ⊓ ⊐
Illetve még itt is kérdés, hogy csak az elforgatással kapott minták egyezőek-e – azaz az mindegy, hogy honnan nézzük –, vagy a tengelyszimmetrikusok is azonos mintának számítanak-e? (Azaz a N minta azonos-e a И mintával, vagy sem?)
Ez kérdés, ezt a feladat pontosításával lehet csak eldönteni. Ha ezek különböző minták, akkor a te válaszod a helyes. Ha ezek egyező minták, akkor viszont az én válaszom helyes (hacsak nem rontottam el valahol).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!