Egy négyzet átlója 7, 07 . Akkor hogyan tudom kiszámolni az oldalait és a területét? .13/F
A Pitagorasz-tétel: Egy derékszögű háromszög átlójának négyzete egyenlő a befogók négyzetének összegével.
Az általános képlet, ha az átfogót jelöljük c-vel:
a^2 + b^2 = c^2
A négyzet átlója és két oldala alkotják a derékszögű háromszöget. Mivel c = 7,07 (nem írtál mértékegységet!), ezért c^2 = 49,9849
Mivel a négyzet oldalai egyforma hosszúak, így ezt kell osztani 2-vel, hogy megkapd az egyes befogók négyzetét. (A terület ezzel lesz egyenlő, mivel a négyzet területe a * a, azaz a^2).)
Az oldalakat pedig úgy kapod meg, ha ebből a számból gyököt vonsz.
Tényleg nagyon kedvesek, akik zöldítették a válaszomat, de senki nem javította a hibát. :(
Még jó, hogy ma visszanéztem, és észrevettem én magam; szóval:
"Egy derékszögű háromszög ÁTFOGÓJÁNAK négyzete egyenlő a befogók négyzetének összegével."
(Biztos a _négyzet átlója_ járt a fejemben, ami ugyebár a derékszögű háromszög átfogója lesz.)
Kíváncsi lennék egyébként, hogy sikerült-e megoldanod, Nyuszip, és hogy érted-e a logikáját.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!