MATEKOSOK! Adott egy kör és annak középpontja (innentől NEM lehet körzőt használni! ) CSAK vonalzót! A megadott feltételekkel hogyan lehet a körbe szerkeszten egy négyzetet?
Hát a legjobb közelítésem a következő:
Húzzunk meg egy átmérőt, és mérjük meg mekkora( ehhez nem kell tudni a számosságát, elég a hossza).
Ezt a hosszúságot mérjük fel az előbb meghúzott átmérőre mégegyszer, úgy, hogy a vonalzó egyik végpontja a kör középpontján van. Tehát magyarul az átmérőt hosszabbítjuk meg egy sugárnyival.
Ezután a kapott szakasz külső végpontjáből húzzuk meg a kör két érintőjét. Az érintési pontok lesznek a négyzet két csúcsa. A másik két csúcsot úgy kapjuk, hogy a kör középpontján és a csúcsokon keresztül meghúzzuk az átmérőket.
Az ilyen feladatoknál sajnos nem megengedett lépés pl. külső pontból érintőt húzni a körhöz, felmérni egy szakaszt, stb.
Tudok egy megoldást, ami kicsit bonyolult, de azért leírom. Aztán majd gondolkodom egyszerűbbön.
Használni fogunk egy szerkesztési "alaplépést", amit már egy korábbi kérdésre leírtam, itt:
http://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__hazife..
Eszerint ha ismerjük egy szakasz felezőpontját, akkor azzal a szakasszal párhuzamost tudunk szerkeszteni csak vonalzóval bármely külső pontból.
És akkor a szerkesztés:
1. Jelöljünk ki a körön egy tetszőleges pontot (A), és ezt kössük össze a kör középpontjával. Ahol ez az egyenes elmetszi a kört, ott lesz a C pont.
(Ez az AC lesz a négyzet egyik átlója. Erre kell merőlegest állítanunk a középpontból.)
2. Jelöljünk ki egy S segédpontot a körön, és az "alaplépés" segítségével húzzuk párhuzamost AC-vel S-en keresztül. (Megtehetjük, mert ismerjük AC felezőpontját: a kör középpontja.) Ennek a körrel való másik metszéspontja legyen T.
3. S-et kössük össze a kör középpontjával, és ennek a körrel vett másik metszéspontja legyen Q.
4. Ekkor a Thales-tétel miatt ST és TQ merőlegesek. Mivel ST párhuzamos AC-vel, a négyzetünk másik átlója TQ-val lesz párhuzamos.
Tehát az utolsó lépésben - még egyszer az "alaplépést" használva - húzzunk párhuzamost TQ-val O-n keresztül! (Ezt azért tudjuk megtenni, mert AC merőleges TQ-ra, és AC átmérő, tehát AC és TQ metszéspontja éppen TQ felezőpontja.)
Ez a párhuzamos fogja a körből kimetszeni a négyzet hiányzó B és D csúcsait.
6. választ író:
Hol tanultál matematikát, mert elég magas szinten űzöd? Én írtam az 5. választ de nekem 30 percembe telt kitalálni.
És akkor a szerkesztés:
1. Húzzunk a kör középpontján keresztül 2 db egyenest.
/A körön keletkező 4 metszéspont egy téglalap csúcsait jelöli ki./
2. A húzzunk téglalap oldalaival párhuzamosokat a kör középpontján keresztül.
-ezeknek a kőrrel való metszéspontja a négyzet csúcsai-
Előző válaszoló:
"A húzzunk téglalap oldalaival párhuzamosokat a kör középpontján keresztül"
Ezt hogy csinálod meg csak vonalzóval? A korábbi megoldásomban leírtam, hogy csak vonalzóval a párhuzamos húzása adott egyenessel adott pontból csak akkor oldható meg, ha ismerjük az adott egyenesen egy szakasz felezőpontját is. Én itt nem látom, hogy a téglalap melyik oldalának ismered a felezőpontját.
7. válaszoló: Debrecenben végeztem matematikából.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!