Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » MATEKOSOK! Adott egy kör és...

MATEKOSOK! Adott egy kör és annak középpontja (innentől NEM lehet körzőt használni! ) CSAK vonalzót! A megadott feltételekkel hogyan lehet a körbe szerkeszten egy négyzetet?

Figyelt kérdés
A VONALZÓ csak olyan lehet amin NINCSENEK számok és CSAK az egyik oldal egyenes(PL:a másik oldala hullámos)SEgítsetek légyszi! Úgy magyarázzátok h bárki megértse lehetőleg szakszavak nélkül. Aki tud rajzolhat szerkesztést az írás MELLÉ. Köszönöm :)

2013. máj. 24. 19:32
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
0%

Erről beszéltünk mi is, ha lehetne szerkeszteni derékszöget valahogy, szögfelezővel, vagy valami, de nem lehet, direkt olyan eszközöket írtak le. Körzővel is lehet szögfelezőt, de azt sem használhatja...

szabályos négyszög többen eljutottunk, utána meg hü.yeséget irkálsz, hogy párhuzamos... hogyan, mikor nem lehet.

Derékszöggel a legegyszerűbb, középponton áthúzol, az kiad 2 metszéspontot, felszerkeszted a derékszöget, kiadja a négyzet másik két sarkát is a metszéspont, de pont azt nem lehet, se körzővel, sem vonalzóval.

szerintem lehetetlen, mivel elméletileg is egy a biztos pont, a közepe. azon áthúzott egyenest ha felszerkeszted, onnantól nincsen semmi pont, vagy feltétel ahhoz, hogy négyzetet tudjál, max négyszöget.

ezek közül persze a legkisebb eséllyel véletlenszerűen kijöhet a négyzet is, de pontos felszerkesztésre nincs elméleti lehetőség ezekkel a feltételekkel.

2013. máj. 26. 03:09
 12/17 anonim ***** válasza:
100%

Előző hozzászóló:

"szerintem lehetetlen" - Ez elég érdekes kijelentés, miután a 6. hozzászólásomban leírtam egy megoldását a feladatnak.

Próbáld inkább megérteni, amit ott írtam és hivatkoztam: minden olyan szakasszal tudunk párhuzamost szerkeszteni csak vonalzó használatával, aminek ismerjük a felezőpontját is.

Szerintem egyébként ez az "alapszerkesztés" mindenképpen szükséges a megoldáshoz. Azonban a megoldásomat sikerült egy kicsit egyszerűsítenem. A kétkedők kedvéért meg is szerkesztettem ezt az egyszerűbb változatot:

[link]

1. Vegyük fel a kör egy tetszőleges AC átmérőjét.

2. Jelöljünk ki a körön egy tetszőleges P pontot, és az "alapszerkesztés" segítségével szerkesszünk P-n keresztül párhuzamost AC-vel. Az "alapszerkesztés" lépéseit szaggatottal jelöltem. Az így szerkesztett párhuzamos és a kör metszéspontja legyen Q.

3. Mivel ACPQ egyenlő szárú trapéz, AC felezőmerőlegese átmegy AQ és CP M metszéspontján.

4. Ezért MO a kör AC-re merőleges átmérője.

5. MO és a kör metszéspontjai adják a négyzet hiányzó B és D csúcsait.

2013. máj. 26. 11:51
 13/17 anonim ***** válasza:

Nagyon jó!

olyan kimenő vonalakkal is próbálkoztam, de a trapéz nem jutott eszembe, nagyon jó ötlet, így tényleg kijön...

2013. máj. 26. 14:55
 14/17 A kérdező kommentje:
7. osztályba járok
2013. máj. 26. 16:39
 15/17 anonim ***** válasza:

Akkor valamit rosszul írtál le...

G.

2013. máj. 26. 20:28
 16/17 A kérdező kommentje:
Nem. jól írtam mindent. A tananyag mellett ilyeneket is tanít nekünk a tanár(szorgalmi feladat).
2013. máj. 28. 20:05
 17/17 anonim ***** válasza:
Szerintem az 5. válasz az egyedüli amit neked 7.be meg kéne tudnod csinálni
2013. máj. 28. 21:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!