Matematika halmazok. Ki tud segíteni?
2 kérdésem van a témában:
Az első, hogy nem teljesen értem a valódi részhalmaz definícióját, pontosabban, hogy miben tér el a sima részhalmazétól.
'A' RÉSZHALMAZA 'B'-nek mert minden eleme 'B'-nek is eleme.
'A' VALÓDI RÉSZHALMAZA 'B'-nek, ha 'A' részhalmaza 'B'-nek , de nem egyenlő vele.
A második kérdés, hogy 'A'=üreshalmaz és 'B'={üreshalmaz} között mi a különbség? Itt is tudom, hogy a válasz 'A'-nak nincs eleme, 'B'-nek egy eleme van, az üres halmaz. De ez nem ugyanazt jelenti, ha felrajzolom Venn-diagrammal?
1. Annyiban, amit leírtál; ha A=B, akkor csak részhalmaza egyik a másikának. Hogy miért jó ezt külön kezelni, ne kérdezd.
2. B={üres halmaz}-t úgy lehet elképzelni, ha elvonatkoztatunk az üres halmaz jelentésétől. Azt is írhattuk volna, hogy B={ingyombingyom}, ez is egy 1 elemű halmaz, csak az üres halmaz szót lecseréltük másra.
Az valóban igaz, hogy egy n elemű halmaznak 2^n részhalmaza van, az üres halmaznak önmaga a részhalmaza, más nincs, ezért erre is igaz.
Az üres halmaznak valóban nincs eleme.
Az üres halmazt tatalmazó halmaznak 1 eleme van.
Ezek nem egyformák! Attól még, hogy az üres halmaznak nincs eleme, ő maga lehet eleme valaminek!
A valódi részhalmaz olyan részhalmaz, ami nem azonos a tartalmazó halmazzal. Vagyis maga a halmaz is részhalmaz a definíció szerint, de nem tűnik "igazi" résznek, ezért különböztetjük meg.
... az üres halmaznak VALÓBAN nincs egy eleme sem.
Tehát nem minden halmaznak van legalább egy eleme.
Csak annyit még, hogy az üres halmaznak nincs valódi részhalmaza.
@23:50 csak annyit, hogy ha A=B akkor A nem valódi részhalmaza B-nek
a tankönyv példaként ezt hozza a "részhalmazra":
{négyel osztható számok}részhalmaza{kettővel osztható számok}
ez idáig ok, de szerintem ugyanez a példa simán meállja a helyét a "valódi részhalmaz" definíciójára is. hisz a négyel osztható számok részhalmazai a kettővel oszthatóaknak, de nem egyenlőek, mert a 6-os szám pl csak az utóbbiban van
a halmazos kérdést akkor úgy próbálom elképzelni felrajzolva, hogy ha adottak a következő elemek: 1,3,5 és van egy olyan halmazom, hogy "páros számok halmaza" akkor az ={üreshalmaz lesz} mert bár lehetne eleme a felsoroltak között nincs
ha viszont azt mondom, hogy "az a racionális szám amely négyzete egyenlő kettővel halmaz" akkor az =üreshalmaz lesz, mert nem hogy a megadott elemek között, de a világon nincs olyan szám ami beleillene. ez így helytálló, vagy még mindig nem értem?
1. Ha A részhalmaza B-nek, az azt jelenti, hogy A minden eleme B-nek is eleme. De azt még nem mondtuk meg, hogy ezzel B-nek maradtak-e további elemei. Ha nem, vagyis A=B, akkor A része B-nek (de egyidejűleg B is része A-nak). Ha viszont maradtak, akkor az utóbbi állítás nem igaz. Ekkor A valódi részhalmaz (vagyis valódi rész, nem azonos vele).
Legyen A={1,2,3}, B={1,2,3,4}, C={1,2,3}. Itt A valódi része B-nek, és csak része C-nek.
2. A {.} jelölést a halmaz elemeinek megadására használjuk. Ha egyszerűen odaírjuk, hogy üres halmaz, akkor megmondtuk, hogy nincs eleme. Ha kapcsos zárójelek között írjuk (mint a kérdésben), akkor azt fogalmazzuk meg hogy a B egy olyan halmaz, amelynek egyetlen eleme van, az {üreshalmaz}. Itt A-nak az elemei bármik lehetnek, azt állítjuk, hogy bármiképp is definiálnánk A "leendő" elemeit, nincs ezek közül egy sem benne. A B halmazt viszont ezáltal definiáltuk. Elemei halmazok, mégpedig egy darab, az {üreshalmaz} van benne.
Tehát akkor a kérdés második felére az a válasz, hogy A-nak (az aktuális lehetőségekből) nincsenek elemei, ezért nem tudunk róla mondani semmit, B-ről pedig biztosan tudjuk, hogy nem lehet egy eleme sem?
Az pedig hogy "lehet, hogy tudsz sok szabályt" azért van, mert itt van előttem a könyv, és most tanulom, csak nem értem mi a különbség, ezért kérdezem meg. Amit leírtok az úgy világos, de még mindig nincs szinkronban a tankönyvi példákkal, ezért azokat nem értem. :D
MEGFORDÍTOM A KÉRDÉST! Légyszíves mindenki írja le a véleményét. Két halmazom:
{néggyel osztható számok} és {kettővel osztható számok} vagy még kisebb tartomány: A={4,8} és B={2,4,6,8}
A részhalmaza B-nek? vagy
A valódi részhalmaza B-nek?
Ki mit mond, és mért nem lehet a másik? (Tehát ha azt mondod, hogy sima részhalmazok, akkor mi olyan van a valódi részhalmaz definíciójában, ami miatt azt kizárod?)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!