Valóban hasznosabb-e az E-vitamin drágább, több izomert tartalmazó formája, vagy ugyanolyan jó a "sima" d-alfa tokoferol is?
Kedves burbogáj !
Eddig az elővitamin, ill. a provitamin kifejezést leginkább az A-vitaminnal kapcsolatban hallottam/láttam említeni, eszerint a béta karotinból lesz A-vitamin, illetve vannak még más különböző karotinoidok is.
Biztosan te tudod jobban, én eddig nem tudtam az E-vitaminnal (és a többivel) kapcsolatban ilyenről.
Ha a tokoferol csak elővitaminja az E-vitaminnak, hát legyen. (Eddig mindenhol alkotóelemként, ill. a legfontosabb, v. legismertebb változatként említették csak, ott, ahol én olvastam róla.) Sőt, a legtöbb E-vitamin termék címkéjén az áll: "d-alfa tokoferol", ill. "d-alfa tokoferol-acetát". Ettől eltekintve, arra gondolok, hogy újabb kutatásokban a természetben előforduló különböző tokoferoloknak és tokotrienoloknak (E-vitamin módosulatoknak) különböző hatását bizonyították, bár mindegyikük az ún. E-vitamin komplex egy-egy alkotóeleme. A legtöbb széles körben kapható, közismert E-vitamin egyszerűen csak alfa tokoferolból áll. A kevert tokoferolokat és tokotrienolokat egyaránt tartalmazó , ún. "természetes E-vitaminként" eladott termékek átlag kb. 2X annyiba kerülnek, mint az "egytokoferolosak". Ez idáig rendben is volna, nyilván, bonyolultabb az előállításuk, stb. DE:
-Állítólag az alfa tokoferol ugyan erőteljesen támogatja a szexuális egészséget, viszont önmagában mégsem rákellenes, mint ahogyan azt eleddig feltételezték;
-A gamma tokoferol és tokotrienol viszont fontos szerepet töltenek be a rákmegelőzésben;
-ezek egymás hatásait kiegészítik;
-a többi izomér inkább csak kiegészítő szereppel bír.
Mégis: melyiknek mi a hatása ?
Lehet erről valami biztosabbat, egyértelműbbet tudni ?
Köszönöm a válaszokat!
:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!