Meg tudod oldani ezt a matek feladatot? Szerintem nem nehéz, csak most valahogy nem értem az egészet. Logikai feladat.
A feladat:
A Cock Robin gyilkosságnak öt gyanúsítottja van. A kihallgatás során a következő állítások hangzanak el:
A: C és D hazudik.
B: A és E hazudik.
C: B és D hazudik.
D: C és E hazudik.
E: A és B hazudik.
Ki hazudik?
(Ez az egyik matek házim, légyszi segítsen valaki. :)) Köszi szépen
Én is rájöttem, h ha A igaz, akkor ellentmondás van. Viszont én levezettem úgy, h feltettem azt is, h A hazudik. Ugyanis attól, hogy A=igaz-nál ellentmondás jött ki, nem biztos, hogy nem jön ki ellentmondás A=hamisnál. Bár lehet, h rosszul gondolom. A lényeg egyébként, h ugyanaz a megoldás kijött, mint Előzőnek, csak másként levezetve:
A hazug => C v D igaz (a 'v' nem kizáró, hanem megengedő vagy mindenhol).
C v D igaz => (B és D hazug) v (C és E hazug).
1. mo.: C igaz => B és D hazug => (A v E igaz) és (C v E igaz). A-ról tudjuk, hogy hazug, tehát E biztos, hogy igaz. A második zárójelben levők: C, E: mindkettő igaz. E igaz => A és B hazug. B hazug => A v E igaz, amiből valóban E az igaz.
2. mo.: D igaz => C és E hazug => (B v D igaz) és (A v B igaz). A-ról tudjuk, hogy hazug, tehát B biztos, hogy igaz. Az első zárójelben levők: B, D: mindkettő igaz. B igaz => A és E hazug. E hazug => A v B igaz, amiből valóban B az igaz.
Tehát
1. mo.:
Hazug: A, B, D
Igaz: C, E
2. mo.:
Hazug: A, C, E
Igaz: D, B
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!